10 tips til festens fineste borddekking

Bryllup, konfirmasjon, sommerfest eller 17-mai? Det er alltid en grunn til å feire noe når de lange, lyse sommernettene er tilbake. Her er 10 tips du kan inspireres av før du setter i gang med planleggingen av den store festen.

Mens noen elsker å planlegge, kaster andre seg inn i planleggingen av festen rett før den starter. Med disse enkle tipsene, kan selv dekke et vakkert festbord – uten at det koster for mye, eller at du trenger å leie inn en hel festkomité for å få det til.

Et industrielt lokale egner seg fint til fest. Hvite klappstoler, svarte rammer, linduk, ballonger, metaller og blomster er slik vi vil feire festlige anledninger akkurat nå. Foto: Birgit Fauske

Servise Flora, fra Royal Copenhagen. Vase Colour, fra Hay. Lysestake Lily, fra Skultuna. Vannglass Ripple, fra ferm LIVING. Champagneglass Ripple, fra ferm LIVING. Foto: Birgit Fauske

1.Fargeskala
Lag en fargeskala og la den gå som en rød tråd gjennom hele borddekkingen. Her er utgangspunktet et industrielt lokale som ble gjort feminint, rustikt, glamorøst og festklart. Vi valgte en sart og naturlig fargeskala, med innslag av metaller og svarte detaljer.

 2. Det er i kontrastene at det vakre skjer
Blankt gull mot grov, naturlig lin. Harde, industrielle rammer sammen med myke, feminine ballonger. Festen blir litt mer interessant når du jobber med kontraster og motsetninger.

3. Maskulint og feminint
Selv om du dekker til bryllup, konfirmasjon eller dåp, trenger det ikke å være cuteness overload. Dekk et bord som gjør at gjestene føler at de er en del av (og har lyst til å sitte timevis rundt).

4. Noe gammelt, noe lånt

Hvite klappstoler som kan lånes av venner og kjente, gjør seg fint sammen med innslag av designstolene du har rundt spisebordet hjemme. Det gjør utrykket mer sofistikert og lekent - samtidig som du løser det praktiske på en enkel måte.

Velg deg ut tre eller fire blomstersorter, og hold deg til en eller to ulike farger. Sett blomstene i de nydelige vasene Colour, fra Hay, som kommer i størrelsene M, L og XL. Blomster fra Mina Milanda. Foto: Birgit Fauske

Gulldetaljer og grov, naturfarget lin er en nydelig kombinasjon. Servise Flora, fra Royal Copenhagen. Glass Ripple, fra ferm LIVING. Champagneglass Ripple, fra ferm LIVING.Messingfat Tray, fra Hay. Foto: Birgit Fauske

5. Tekstiler
Hvis det er noe som er helt sikkert, er det at duken må rett i vaskemaskinen når festen er slutt, og det er ikke alltid så lett å finne en du som passer akkurat. Duken på bordet er laget av et grovt linstoff fra Ikea. Enkelt og superbillig.

 6. DIY
Det er delikat og vakkert med tøyservietter, og de kan du også lage selv. Serviettene på bordet er laget av et hvitt, mykt bomullstoff. Klipp ut stoffbiter som er kvadratiske eller rektangulære, og sy inn kantene.

 7. Blomster
Sett få, vakre blomster i flere små og store vaser. Velg deg ut tre eller fire blomstersorter, og hold deg til en enkel fargeskala. På denne måten blir bukettene litt tilfeldig og ville, samtidig som de ikke sperrer for utsikten over bordet. Her kan du få hjelp av en ekspert, og Mina Milanda på Frogner er flinke til å finne de blomstertypene som passer best til ulike fargepaletter.

8. It’s all about the details
Små detaljer setter ofte prikken over i’en. Knyt sammen bestikket i med et sløyfebånd i en farge som passer til resten av bordet.

Fest sløyfebånd i ulike fargetoner hvite heliumsballonger. Foto: Birgit Fauske

9. Servise Utgangspunktet for denne borddekkingen var serviset Flora, fra Royal Copenhagen. Serviset er en fest i seg selv, og gjør det superenkelt å dekke et vakkert festbord. Selv om det har et dekadent og klassisk uttrykk, passer det perfekt på det moderne middagsbordet. 

10. Ballonger Ingen fest uten ballonger, og på Nille får du tak i helium som ikke koster så mye. Fest samme type sløyfebånd som du brukte til bestikket, og knyt en liten sløyfe på enden på ballongene. Superfint og feminint.