4 vakre og gode desserter gjestene kommer til å elske

Marmorert marengs, sitronkake gradert i fargen med grønn te og nougat fylt med lavendel – gjør bryllupet ditt mer unikt med et dessertbord som ikke ligner alle andres.

Nydelig Nougat, servert på messingfat fra Hay. Champagneglass, Ripple, fra ferm LIVING.

Sitron, valmuefrø og matcha-kake, som kommer til å ta pusten fra gjestene, og starte slosskamp rundt kakebordet. Gøy med litt action da! Champagneglass Ripple, fra ferm LIVING. Hvit Riflet frokosttallerken, fra Royal Copenhagen.

Nougat
Den krever litt tålmodighet, men så lenge du følger oppskriften blir resultatet utrolig imponerende, både visuelt og på smak. Her trenger du et termometer og en kjøkkenmaskin – håndvisp kan lett bli veldig anstrengende.

Sukkerlake:
120 g vann
360 g sukker
210 g glukose/corn syrup
210 g honning

Marengs:
75 g eggehvite
60 g sukker

Fyll:
150 g salte, ristede pistasjkjerner
250 g mandler
150 g hasselnøttkjerner
3 ss ulike tørkede blomster og lavendel

Ekstra melis til oppbevaring.

Slik gjør du:
Rist først mandlene i en tørr stekepanne på medium/høy varme til de er sprø. Sett dem til side. Gjør deretter det samme med hasselnøttene, men la dem være i pannen lenge nok til at skallet begynner å sprekke opp og falle av. Legg dem på et kjøkkenhåndkle, pakk det hele godt sammen og rull frem og tilbake. På den måten fjerner du lett skallet uten å brenne fingrene. Legg hasselnøttene sammen med mandlene, mål opp pistasjnøttene og sett dem til side.

Deretter lager du sukkerlaken. Bland ingrediensene i en liten kjele, sett i et termometer og la laken koke til den når 145 grader. Rett før du har nådd temperaturen begynner du å piske eggehvitene. Du ønsker dem så vidt stive. Det beste er å bruke en kjøkkenmaskin til dette – håndvisp vil bli en kraftanstrengelse etter hvert. Pass på at bakebollen og vispen er helt fettfri før du starter, ellers vil aldri marengsen bli stiv. Et triks er å skjære en sitron i to og lett gni bollen og vispen med innsiden - syren vil fjerne alt spor av fett.

Når sukkerlaken er klar heller du den i en tynn stråle ned i eggehvitene og fortsetter å piske i ca 10 minutter. Massen skal bli luftig, seig og avkjølt. Mens du venter gjør du klar en ovnsform (23 x 33 cm) dekket med oljet bakepapir og drysset med melis. Vend inn nøtter og blomster i massen (her må du være rask) og lemp det over på papiret. Vét fingrene i litt vann og dra massen utover slik at den fyller formen. Du ønsker at den skal være glatt på toppen og rett i kantene, ca 2 cm høy. Sett til side over natten. Når den er klar løfter du den ut av formen og skjærer i grove terninger. Her trenger du en skarp, stor kniv. Dryss melis over skjærekantene for å unngå at nougaten klistrer seg sammen til en eneste stor ball. Stable dem oppover på et stort fat og servér.

Sitron, valmuefrø og matcha-kake
Dette er tre kaker i én, bygget i høyden, så sett av litt tid til å bake den. Målet er å skape en ombré-effekt med tre gradvise nyanser. Sjokoladestavene kan du lage i forkant og la ligge i fryseren, klare til bruk. Dersom du ønsker en mer klassisk kake sløyfer du simpelthen matchaen.  

Kake 1:
175 g smør, romtemperert
175 g sukker
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
3 egg
125 g naturell yoghurt
½ ts flaksalt
2 ss valmuefrø
4 økologiske sitroner, kun skallet (spar saften)

Kake 2:
Samme som kake 1 + 1 ss matcha

Kake 3:
Samme som kake 1 + 3 ss matcha

Smørkrem:
450 g smør
Ca. 9 dl melis
½ ts flaksalt
1 ts vaniljeessens
3 ss sitronsaft

Hvite sjokoladestaver med matcha, ristede mandler og sesamfrø :
350 g hvit sjokolade
2 ss svarte sesamfrø
100 g mandler
1 ss matcha
½ ts flaksalt

Slik gjør du:
Lag først sjokoladestavene. Rist mandlene i en tørr stekepanne på middels varme  til de er sprø. Avkjøl. Bryt opp sjokoladen i små biter og smelt i et vannbad mens du forsiktig rører rundt. Sil inn matchapulveret og rør godt om. Noen teer har mer konsentrert farge enn andre, avhengig av kvaliteten, så tilfør den gjerne gradvis til du har fått den nyansen du ønsker på sjokoladen. Hell den over i en bakepapirkledd ovnsform og fordel jevnt. Strø deretter over salt, mandler og sesamfrø. Avkjøl, dekk med plast og sett i fryseren.

Forvarm ovnen til 180 grader og smør en kakeform med avtagbar bunn (diameter 20 cm.) med smør. Pisk smør og sukker hvitt og bland deretter inn resten av ingrediensene. Hell røren over i formen og stek i 40-45 minutter. Test kaken underveis med en spisepinne – når deigen ikke lenger fester seg er den ferdigstekt. Fjern forsiktig fra formen og avkjøl på rist. Gjenta med kake 2 og 3, men denne gangen med matcha silt inn i deigen.

Lag smørkremen. Pisk smør og sukker hvitt. Desto lenger du pisker, desto hvitere og mer delikat blir fargen, så gi det litt tid. Bland inn resten av ingrediensene og sett til side. Del hver kakebunn i to. Begynn med de mørkeste to, fordel smørkrem mellom dem og bygg deretter oppover, slik at kaken blir lysere og lysere, med smørkrem mellom alle lagene. Smør et tynt lag smørkrem som så vidt dekker hele kaken og sett den kaldt i 15-30 minutter, gjerne i fryseren. Når kremen på kaken har stivnet smører du på resten slik at du får et perfekt og jevnt ytre. Ta sjokoladen ut av fryseren og skjær i staver som du plasserer nedi kaken. Dryss over litt matcha og server.

Eton Mess, er en frisk og uhøytidelig dessert, som smelter på tungen. Champagneglass Ripple, fra ferm LIVING. Blomster fra Mina Milanda.

Marengs som virkelig gir gjestene noe å snakke om. Glass Ripple, fra ferm LIVING.

Eton mess
Lag en uhøytidelig dessert servert i dekadente champagneglass. Velg mellom å presentere retten for gjestene i en stor sylinderformet glassbeholder, så de kan forsyne seg selv, eller rett i glassene.

8 porsjoner:
5 store marengs (eventuelt ferdigstekt kjøpemarengs)
6 dl kremfløte
1 ts sukker
1 ½  pose frosne bringebær, tint
3 ss hakkede pistasjkjerner

Slik gjør du:
Pisk kremen og sukkeret stivt. Legg i noen skjeer krem i bunnen av serveringsbollen/champagneglassene, bryt marengs grovt over og avslutt med bringebær. Gjenta til du har brukt opp alle ingrediensene. Spar litt marengs til toppen, strø over pistasjkjerner og server.

Marengs
Hvorfor lage søte, små marengs når du kan leke deg med marmorering og virkelig store dimensjoner på sukkerbombene? Disse er såre enkle å lage, til tross for at de ser utrolig kompliserte ut.

Ca. 10-12 marengs:
300 g eggehvite (Ca. 10 egg), fra egg romtemperert over natten
600 g sukker
1 ts cream of tartar (Kjøpes på apoteket. Kan sløyfes.)
Lilla og rosa/rød konditorfarge (Jo mer konsentrert, jo bedre)
2 ss pistasjkjerner, finhakket
2 ss tørket lavendel
1 ts flaksalt
2 ss knuste, rosa sukkertøy eller frysetørkede bringebær

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader, hell sukkeret jevnt utover en bakepapirkledd stekeplate og la stå i ovnen i ca. 8 minutter. Pass nøye på – du ønsker at sukkeret så vidt skal begynne å smelte i kantene, ikke få farge.

Gjør klar eggehvitene og en håndmikser/kjøkkenmaskin. Sistnevnte kan anbefales. Pass på at det ikke er noen fettrester overhodet på bakebollen eller vispen, så vask den en ekstra gang eller tørk over med innsiden av en halv sitron. Unngå å få med noe som helst eggeplomme i hviten – fettrester gjør at marengsen aldri vil bli helt stiv. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de akkurat begynner å forme små topper, ikke la dem stivne.

Ta deretter ut sukkeret av ovnen, reduser varmen til 100 grader og bruk bakepapiret som en trakt for å sakte helle i sukkeret, veldig gradvis, mens du fortsetter å piske eggehvitene. Skru opp hastigheten og pisk videre i ca. 10 minutter. Bland inn cream of tartar og fjern deretter vispen. Legg halvparten av marengsen i en annen bolle, rør inn konditorfargene i hver sin halvdel, men pass på å ikke miks mye – bruk en skje og rør rundt et par ganger for å skape et virvelmønster.

Dekk to stekeplater med bakepapir. Bruk to store skjeer og legg marengsen i store klatter på platene, ca. 6 på hver. Pass på at det er plass mellom dem til å heve. Strø deretter over lavendel, nøtter, havsalt og sukkertøy/bringebær før du setter dem inn i ovnen. La dem stå i ca. 2 timer, det kan ta flere avhengig av størrelsen. Test én ved å løfte den opp og sjekke om bunnen er stiv og den høres hul ut når du forsiktig banker på undersiden. Når de er ferdig skrur du av varmen, og lar marengsen stå der inne til neste morgen. På den måten blir de ekstra seige og sakte avkjølt. Marengs skal tørke ut mer enn de skal stekes, så jo lenger du gir dem, jo bedre blir resultatet.

Se flere oppskrifter og tips på nettsiden til matstylisten Mette Mortensen: Cookedandgone.com

Les også: Mette magiske univers

Gjør festen mer unik med et dessertbord som ikke ligner alle andres.