5 viktige vaser til vårens blomster

Det finnes en vase for enhver anledning. Her er fem viktige varianter, og slik bruker du dem!

1. Den klare glassvasen
Om du bare skal ha én vase, anbefaler vi å gå for en romslig, enkel vase i klart glass. Rett og slett fordi den ikke har for sterk egenkarakter, og derfor passer til ulike blomster og stiler. Men, det er først når du ønsker et stilrent og sobert uttrykk – og når du har med forsiktige og sarte blomster å gjøre – at en slik vase er uunnværlig! Skjøre markblomster, et par enkle strå og helgrønne greiner vil for eksempel fort drukne i en for karakterfull vase med farger. En annen fin egenskap med disse vasene er at de gir vakre stengler og bladverk den oppmerksomheten de fortjener! 

Vako-vasen fra Smaelta er munnblåst og kommer i tre størrelser.

Enkel vase, Shaped fra House Doctor.

2. Den fargede glassvasen
Til de dagene man kjenner behov for mer farger i hjemmet. Da er det fint å kunne kjøpe med seg noen blomster og sette de i en farget glassvase! Fargen på blomstene og bladene (!) kommer bedre frem når de står i en farget vase – enten du spiller på kontraster eller går for en harmonisk kombinasjon. Og, når blomstene har fine, myke stengler med vakker form er fint å la de skimtes i en lett gjennomsiktig vase. Har du en bukett du synes rett og slett ser litt kjedelig ut? Prøv å sette den i en farget glassvase!

Colour-vasen fra Hay kommer i flere farger og størrelser. 

Vasene Bubble lav og Bubble høy fra House Doctor.

3. Den runde, ugjennomsiktige vasen
Øyet elsker runde ting. Blikket trekkes mot sirkulære former, og det er godt å hvile øynene på dem. Derfor er en rund vase et dekorativt objekt i seg selv, som veldig gjerne kan stå fremme uten blomster i. Og, med blomster i blir den virkelig et vakkert blikkfang, som kan stå og skinne alene på et spisebord eller sofabord. De fleste buketter ser dessuten ekstra fine ut i en slik rund vase med smal munning fordi den støtter godt og gir stilkene god plass til å spre seg pent utover. Og, når du ikke ser stilkene eller vannet i slike ugjennomsiktige vaser, gir du selve blomsterprakten all oppmerksomhet. Dette er den perfekte statement-vasen!

Vasen Blown fra House Doctor.

Vasen Blown fra House Doctor.

4. Den kunstneriske vasen
Dette er ikke vasen man bare stapper rosebuketten nedi. Nei, dette er vasen for de som liker å leke blomsterdekoratør og arrangere kreative blomsterkunstverk! Vi kunne også kalt den for trendvasen, for Ikebana (japansk blomsterkunst) er i tiden, og denne vasen passer perfekt til konseptet. Man jobber med blomster, ikke som buketter, men som en stilfull komposisjon av enkeltstående blomster, gjerne av ulik art og karakter!   

Aluminiumsvasen Nuage fra Vitra er designet av Ronan og Erwan Bouroullec. 

Aluminiumsvasen Nuage fra Vitra er designet av Ronan og Erwan Bouroullec. Foto: Birgit Fauske

5. Minivasen
Og sist og minst: De små vasene må vi ikke glemme! For blomster hører ikke bare hjemme i store buketter på spisebordet, men også i bokhylla, på nattbordet, ved vasken og på kjøkkenbenken. Å plassere små blomster her og der er et av de enkleste triksene for å spre glede og hygge i et hjem! Du kan jo gjøre det til en vane når du får eller kjøper en bukett, å ta ut et par av blomstene, sette de i små vaser og plassere de et annet sted som trenger å hygges opp. Små vaser gjør altså blomsterlykken større!

Lysestaken Lily blir til en liten vase med Lily vase glassinnsats fra Skultuna

Vasene Iki Doll L og Iki Doll M fra Serax.