Par i kreativitet og kjærlighet. Bli bedre kjent med Ray og Charles Eames!

​Sannsynligheten for at du har sittet i en stol designet av Eames – i et middagsselskap eller på en flyplass – er nokså stor.​ Men hva vet du egentlig om Eames-paret? Her er et og annet som er verdt å vite!

Arkitekten og maleren
Charles Eames, født 1907 i Missouri, var i utgangspunktet arkitekt. Han rakk å tegne flere større bygg før han beveget seg mot industridesign. Ray-Bernice Alexandra Kaiser, født i 1912 i California, var utdannet maler og hadde studert abstrakt ekspresjonisme. Det sies om de to at Charles hadde øye for form, Ray øye for farge. I 1940 møttes de to på Cranbrook Academy of Art, der Charles var lærer. Charles var allerede gift, men skilte seg og fridde til Ray. I 1941 giftet de seg, og flyttet etterhvert til California, hvor de gjennom nesten førti års produktivt og kreativt partnerskap skapte noen av de mest kjente designikonene USA har å by på.

Ikke bare møbler
Eames-paret er kanskje aller mest kjent for møbeldesign, men de drev med mye annet også: filmer, leketøy, foto, utstillingsdesign og arkitektur, bare for å nevne noe.

Fra førstehjelp til loungestol
Et av parets første felles prosjekt var å utvikle en prosess for å formpresse finér – en rimelig teknikk som førte det amerikanske forsvaret på kundelisten: De designet bårer og støtteskinner i laminert tre som ble brukt til førstehjelp under andre verdenskrig. Firmaet som produserte førstehjelpsutstyret fortsatte med møbelproduksjon eller krigen, og slik ble stolene LCW til!

Lenestolen Plywood LCW, designet av Ray og Charles Eames og er laget etter formen på menneskekroppen – noe som gjør den like komfortabel som den er fin å se på.  Foto: Birgit Fauske

Du kan besøke hjemmet deres!
Kjærlighetshistorien om denne arkitekten og maleren er fin – like fin som hjemmet de bygget seg i Los Angeles i  i 1949. Eames House ble opprinnelig tegnet av Charles Eames og Eero Saarinen (som har tegnet den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo!) i 1945, men byggingen ble forsinket på grunn av krigen. Mens Ray og Charles ventet på materialene til husbyggingen, kom de på nye tanker – de tegnet om huset, og fant en ny plassering på tomten. Nå skulle ikke huset lenger ligge på den flotteste delen av tomten, den ville de la ligge urørt. De skulle heller se på den fine naturen fra huset, og gå ut og nyte den. Huset er et modernistisk mesterverk – en enkel og åpen konstruksjon i glass og stål som slipper lys og luft gjennom rommene. Og det stramme skallet er fylt med varmt og livlig interiør. Paret definerte hvordan det moderne hjemmet kunne se ut, og viste hvordan modernismen kunne være så mye mer enn noe kaldt og stramt. Ray innredet huset med planter, pyntegjenstander, tekstiler, farger og kunst - fra gulv til tak, bokstavelig talt. Og deres egen møbeldesign, selvfølgelig. Om du er i LA, bør du ta turen til Eames House, for et innblikk i viktig designhistorie og for en dose interiørinspirasjon! Les mer her. 

Lek & gjentakelser Eames-paret er kjent for sin lekne tilnærming til design. Eventyr og hardt arbeid skulle gå hånd i hånd. Og det var nok deres evne til å ombestemme seg, tenke nytt, gjøre ting om og om igjen, og forbedre prosjekter som brakte dem til suksess. Enten det var å flytte et hus, lage den samme filmen mange ganger (Powers of ten), eller å stadig ommøblere stua.

Ikonisk design 
Eames-parets mest ikoniske design har et funksjonelt og sterkt formspråk, som gjør dem karakteristiske og dekorative, men samtidig  aktuelle uavhengig tidens trend. Noen av de mest populære Eames-ikonene: Knaggrekken Hang it All er et fint eksempel på lekenheten i Eames´design. Den ble designet for å inspirere barn til å lære seg å henge opp ting. Loungestolen LCW designet i 1946, ble i år 2000 kåret til 1900-tallets beste designprodukt av Times.Loungestolen Eames Lounge Chair fra 1956 ble redesignet flere ganger før den ble ferdig, og er blant de største designikonene. Eames Plastic Chair fra 1950 var den første stolen som ble utviklet av plast for industriell produksjon, og er like populær i dag. Eames Wire Chair fra 1951 har samme form som Plastic Chair, men er laget i aluminium. 

(KAMPANJE: 5+1 på Wire Chair. Les mer her.)

Knaggrekken Hang it all, i svart er både funksjonell og vakker – og er designet av Charles og Ray Eames.

Interior by OsloDeco in Oslo apartment, with furniture by Gubi, Vitra, Menu, Ferm Living, Layered, Hay and Mater.

Tappe Solid viskoseteppe. Eames Lounge Chair fra Vitra står fint ved siden av Slit sidebord. På konsollen står et rundt Walls sotet speil. På veggen henger kunstverk av Bjarne Melgaardog Dirk Stewen. Foto: Birgit Fauske Kunst: Per Meland / Face2Face Creatives

For ordens skyld: Slik som det gjerne er med populære objekter og god design: Eames-design blir kopiert av mange aktører og man kan komme over etterligninger. Vitra er den eneste autoriserte produsenten av Eames-produkter for Europa og Midtøsten. Når du eier et Eames produkt laget av Vitra, vet du at det er en original.