Elisabeth Heiers 9 inspirerende kjøkkentips

Da Elisabeth Heier skulle bygge nytt kjøkken, var alt fra oppbevaring til belysning planlagt til minste detalj. Resultatet ble et vakkert og funksjonelt kjøkken. Her er hennes beste kjøkkentips.

1. Planlegg godt
Jeg hadde tanker og idéer om hvordan jeg ønsket at kjøkkenet mitt skulle se ut allerede før jeg kjøpte leiligheten. Jeg hadde sett for meg en lang kjøkkenbenk uten overskap. Jeg flyttet kjøkkenet fra et rom til et annet, og da stod jeg friere til å forme kjøkkenet slik jeg ønsket. Jeg laget høyskap på motsatt side av den lange arbeidsbenken og fikk dermed en 3,5 meter benkeplass. Kjøkkenet er et sosialt rom og det ville jeg atmosfæren her skulle gjenspeile. Det er en fin sammenheng mellom stue og kjøkken, funksjonelt for matlaging og sosialt for alt annet som foregår der. 

2. Varmt og naturlig med mørkt kjøkken
Jeg ønsket meg et kjøkken med trefronter, og med mer taktilitet enn de hvite kjøkkenene jeg har hatt i alle mine tidligere boliger. Den mørkbeisede bambusen fra Ask og Eng har en fin struktur og jeg synes det tilfører rommet en varme og naturlighet som jeg elsker. 

3. Kjøkken uten overskap
Det er helt uproblematisk med en lang kjøkkenbenk, så lenge du har nok oppbevaringsplass. I stedet for overskap har jeg prioritert luft og en illusjon av at rommet er større enn hva det faktisk er. Jeg bygget som sagt høyskap og et integrert kjøleskap på motsatt side av benken, og sammen med skuffene under den lange benken rommer det mer enn nok av det jeg trenger. 

4. Praktisk benkeplate 
Jeg har en benkeplate i materiale Silestone. Dette materialet tåler alt – i motsetning til tre, marmor og betong som jeg har hatt tidligere. 

Elisabeth Heier er utdannet interiørdesigner, og driver bloggen elisabethheier.no. Foto: Birgit Fauske

Kjøkkenet kommer fra Ask og Eng, og lampen over kjøkkenbenken Cone Sphere vegglampe er fra Areti. Vannkanne Indian Steel Pitcher, fra Hay. Foto: Birgit Fauske

Lampe Cone Sphere vegglampe, fra Areti. Blandebatteri fra Vola. Fargen på veggen heter 1928 Sommersne fra Lady Jotun. Foto: Birgit Fauske

Elisabeth Heiers kjøkken med lampe Takpendel IC S2 krom, fra Flos, Stoler Eames Wire Chair DKX-2 svart med sandfarget skinn, fra Vitra. Foto: Birgit Fauske

5. Belysning på kjøkkenet 
Spisebordet er plassert midt i rommet, så da var det naturlig med en pendellampe over bordet. Flos-lampen som henger over spisebordet gir god belysning til hele rommet og vegglampene fra Areti gir et fint arbeidslys over benken. De er plassert slik at sammen med lyset fra ventilatoren så får jeg et jevnt og godt lys. 

6. Gjennomført fargeskala
Jeg prøver å holde meg til noen få former, materialer og farger når jeg innreder, og blir mer og mer glad i kvalitetene til de ulike materialene.  En ny trendfarge gir meg ikke nødvendigvis så mye, og jeg foretrekker roen jeg får ved å oppholde meg i et rom som oppleves harmonisk. Mykt tre, overflater i stein, skinn – materialer som blir finere og finere ved bruk. 

7. Lets eat!
Spisebordet designet jeg selv og fikk laget for noen år siden. Det har vært på lager en stund, og det var en av de tingene jeg virkelig gledet meg til å få på plass. Stolene ble valgt fordi jeg ønsket meg noen som er komfortable nok til å bli sittende på i timesvis  – også elsker jeg designet. 

8. Jeg klarer meg ikke uten … Grønnsaksskreller! Jeg bruker den hele tiden, til mango, gulrot, epler og søtpotet osv 

9. Beste oppussingstips
Tenk funksjonelt, samtidig som du må følge hjerte ditt. Hvis ikke du vil ha overskap, finn en annen løsning og lag alternative oppbevaringsløsninger. Vil du ha to stekeovner, så prioriter det. Lag plass til at flere kan lage mat sammen, det finnes ikke noe som er mer hyggelig. Hvis du har begrenset budsjett, velg kjøkken fra Ikea og bestill skapdører fra en leverandør som lager fronter til Ikea-kjøkken – de er det flere av. Kjøkkenet har minst like god kvalitet som andre og dyrere kjøkken. Velg en god benkeplate som ikke krever for mye vedlikehold og legg penger i de faste installasjonene som blandebatteri, belysning og hvitevarer. 

elisabethheier.no

Boks Bendum Box brun marmor, fra ferm LIVING. Grønnsaksskreller Peeler classic, fra Hay. Foto: Birgit Fauske

Bordet har Elisabeth designet selv, og stolene Eames Wire Chair DKX-2 svart med sandfarget skinn, kommer fra Vitra. Dessertskål Italian Ice Cup, fra Hay. Foto: Birgit Fauske

Dessertskål Dessert Glass, fra Hay. Foto: Birgit Fauske