En sniktitt hjemme hos stylisten Per Olav Sølvberg

Per Olav Sølvberg er bosatt i Bergen, men er oppvokst i havgapet ved Stad. Den kraftige og ville naturen strømmer rundt i blodet, og kommer til utrykk når han tryller fram inspirerende stilleben og interiør du har lyst til å flytte rett inn i. Foto: Per Olav Sølvberg

Hvem: Per Olav Sølvberg, Interiørsylist
Hvor: Bor midt i Bergen i et hvitt trehus, sammen med kone og 4 barn.

– Jeg er omtrent vokst opp i havet, og det har fått meg til å elske råskapen i ting. Det har vært viktig for meg å gå tilbake for å finne ut hvem jeg er, og hva jeg har blitt eksponert for i løpet av livet mitt. I Bergen, der jeg har bodd de siste 20 årene, er det masse hvite trehus. Det er ikke meningen at jeg skal la være å elske de bare fordi brunt er årets farge, sier Per Olav Sølvberg

– Jeg er ekstra fornøyd med benkeplaten i betong som vi kan sette vi kan sette varme kjeler rett på, og som tåler det meste, sier Per Olav. Lampen Carrie, fra Menu kan brukes både inne og ute.

Stylisten er vokst opp i havgapet ved Stad, og naturens råskap er hans viktigste inspirasjonskilde.

Den tidligere Montesori-pedagogen fikk sitt gjennombrudd etter et interiørkurs i Stockholm med den svenske stjernestylisten Lotta Agaton.

– Jeg har alltid vært interessert i å skape. Foto, formgiving og kreative prosesser har vært en del av meg så lenge jeg kan huske. Interiør var bare en naturlig forlengelse av det. Stockholm var viktig for karrieren min, ellers så hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Hvordan blir du inspirert?
Jeg må ut i  naturen å se og observere. Det er det viktigste stedet jeg henter inspirasjon. Jeg henter også mye inspirasjon fra kunst, historie, andre kreative og på nettet. Jeg er alltid på jakt.

Når var forrige gang du ble inspirert?
Akkurat nå er jeg litt i opprør mot alt som er for snilt og ordentlig. Under messen i Stockholm i vinter var det så mange som gjorde det samme. Overalt var det pidestaller, tunge gardiner i ulike farger og masse beige og brunt. Jeg vil at ting skal være litt mer rampete. Det er inspirasjonen min akkurat nå. Jeg orker heller ikke å forholde meg til trender som forandrer seg året rundt. 

Sofa Tiki, er designet av Andres Engesvik for Fogia. Lampe 265, fra Flos. Vase Pallo, designet av Carina Seth Andersen fra Skrufs Glasbruk. Glass Ripple, fra ferm LIVING. Lysestake Lily, i messing fra Skultuna.

Men hva er de viktigste trendene akkurat nå da?
Haha, det var det da. Nå skifter det like ofte innen interiør som det gjør i moteverdenen. Vi kan ikke drive å forandre hjemme to ganger i året, det blir for dumt. Jeg er opptatt av å finne ut hva vi har blitt eksponert for, hva er din visuelle historie? Hvorfor er du glad i blomster? Kanskje det minner det deg om mormoren din? Jeg er utrolig glad i blått, mye fordi jeg er oppvokst i havgapet. 

Hva er det viktig for deg når du innreder hjemmet ditt?
At det er inspirerende og reflekterende, at det har en personlighet og fungerer i praksis.

Nylig ble tak, vegger og gulv i stuen malt i en lun gråtone, inspirert av fjell og gråstein.

Selv om Stockholm var viktig for karrieren, bor Per Olav og familien midt i Bergen.

Stylisten tryller fram inspirerende stilleben. Lysskilt fra Bxxlght og svart Thonet-stol.

Vakre kontraster med sarte valmuer og gråpapir.

Forandrer du ofte på ting?
Det tar lang tid å samle på ting vi liker og som har kvalitet. Hjemmet vårt er i konstant, organisk utvikling og forandrer seg hele tiden. Vi ommøblerer og maler, flytter på ting. Hele familien er like engasjert.

Hva var det siste dere gjorde?
Vi malte stuen grå. Vegger, tak og gulv. Det ga en grotteaktig følelse til stuen, og har samme farge som fjell og gråstein. Det er viktig at hjemmet er et fristed, spesielt for meg som jobber med det. Jeg vil ikke at interiøret skal være for perfekt eller helt ryddig. 

Lysestaken Lily, i messing fra Skultuna og glasset Ripple fra ferm LIVING, på stylistens stilleben. Følg Per Olav på instagram for mer inspirasjon: @perolavsolvberg.

– Huset vi bor i er lite, så det er viktig for oss at det er praktisk for at familien på 6 skal fungere, sier Per Olav. Her er den yngste sønnen Emrik Pascal.

Hva kvitter du deg aldri med?
Sofaen Tiki, designet av Andreas Engesvik fra Fogia. Den er så tung at vi uansett må ha heisekran for å få den ut igjen. Det er også en del ting jeg har arvet som servise og spisebordet – i tillegg til japansk keramikk jeg har investert i de siste årene.

Hva er du mest fornøyd med hjemme hos deg?
Vi er en stor familie med to voksne og fire barn. Huset vi bor i er lite, så det er viktig for oss at det er praktisk. Jeg er ekstra fornøyd med benkeplaten i betong som vi kan sette vi kan sette varme kjeler rett på, og som tåler det meste.

Blogg: perolav.residencemagazine.se
Instagram:
@perolavsolverg