Gjennomført drømmeleilighet i hjertet av Bergen

Interiørdesigner Cathrine Bækken, har skapt et vakkert og gjennomført univers i denne klassiske bygårdsleiligheten, fylt med inspirerende og smarte løsninger - og delikate designkupp.

Eames Wire Chair DKR krom med sandfarget skinn fra Vitra. Taklampe Semi Pendant Ø47 chrome fra Gubi. Spisebordet kommer fra Bolia. 

Skapet er kjøkken overskap fra Ikea, og er hengt på veggen for å lage et svevende uttrykk. Stolen er et vintagekupp.

– Vi var egentlig ikke på jakt etter et nytt sted å bo da vi kjøpte leiligheten. Sier Cathrine Bækken, som bor sammen med mannen Ole Anders og Ella.
– Men jeg falt umiddelbart for lyset, det originale tregulvet, takhøyden og stuene som lå på rekke og rad.

Leiligheten ligger på Nordnes i Bergen, en liten halvøy med kort avstand til sentrum - og den måtte pusses opp før de kunne flytte inn. Cathrine og mannen Ole Anders beholdt den originale romløsningen, de gamle dørene og lister – og da de rev taket fant de noe de bare hadde drømt om.

– Vi rev taket og fant 30 cm ekstra takhøyde og stukkatur. Stukkaturen måtte restaureres, og rosettene var til vår store fortvilelse skåret ned og solgt av en tidligere eier. Vi fikk rekonstruert rosettene på et gipsmakeri i Oslo. Badet og kjøkkenet ble bygget opp som en moderne kontrast til den klassiske stilen i resten av leiligheten.

Cathrine Bækken er opprinnelig fra Gran på Hadeland, men dro med samboeren til Bergen der hans familie er fra. Hun studerte interiørdesign og på Kunsthøgskolen i Bergen. Etter at hun var ferdig å studere startet hun Heem som driver med interiørdesign, styling og ulike prosjekter.

– Jeg har så lenge jeg kan huske alltid hatt lyst til å jobbe med rom på en eller annen måte, og interessen for arkitektur og design har ikke blitt mindre med årene. Jeg føler meg privilegert og heldig som kan jobbe med dette hver dag.

Hva er utfordringen med å innrede en gammel leilighet?
Utfordringen er nok at du aldri helt vet hva du finner under lagene med tapet, fliser, tak og gulv. Men det er en utrolig spennende prossess å renovere, og det kom mange positive overraskelser også - som for vår del stukkatur, og en sjakt på badet som ga oss 2 kvm ekstra plass til et vaskerom.

Eames Wire Chair DKR krom med sandfarget skinn fra Vitra. Taklampe Semi Pendant Ø47 chrome fra Gubi. Skap fra Ikea. 

Den lyse gråfargen Demring, fra Jotun Lady, skaper en myk og vakker stemning i spisestuen. 

Sofa Tiki, designet av Andreas Engesvik. Speil Walls klart 110, fra House Doctor. Vegglampe 265, fra Flos. Veggene er malt i Valmuefrø fra Jotun Lady.

Sofa Tiki, designet av Andreas Engesvik. Speil Walls 110, fra House Doctor. Bord Hoof Table, fra andTradition. Hylle fra String. 

Hylle fra String, stylet med vakre og naturlige objekter. 

Cathrine Heem jobber som interiørdesigner i Bergen. Hun bor sammen med mannen Ole Anders og Ella.

Vintagestolen Sleden, designet av Børge Mogensen, passer perfekt sammen med sofaen Tiki, som er designet av Andreas Engesvik. 

Lampen Panthella fra Louis Poulsen. 

Hylle fra String. Lampe Parentesi fra Flos. Stol Cigaren, designet av Hans J. Wegner. 

Designeren liker veldig godt å jobbe med farger som går ton-i-ton. Helst beige- og grå naturtoner. Selv om alt er veldig naturlig, øver hun seg på å ta inn mer farger når hun innreder – gjerne i form av et rom, et objekt eller et møbel i for eksempel rødt, blått eller gult.
– I denne leiligheten valgte jeg veggfargene utifra rommenes funksjon. På soverommet er det malt i Dempet Sort fra Jotun, fordi vi ønsket et mørkt soverom. Spisestuen er lys for her ønsket vi en luftig følelse, mens stuen er mørkere for der ønsket vi en mer lun atmosfære. Dette med farger endrer seg så raskt og jeg synes Jotun gjør en fantastisk jobb med å utvikle nye nydelige farger hver sesong. Hadde jeg skulle malt på ny hadde det nok blitt en annen palett, forteller Cathrine.

Hvor trives du best i denne leiligheten?
– Godt plassert i sofaen en rolig kveld og å kunne se igjennom de tre stuene på rad, med bylivet surrende utenfor.

Det moderne kjøkkenet står som en kontrast til den klassiske leiligheten, og har et grafisk og enkelt uttrykk - og vegger malt med kalkmaling.
– Jeg liker veldig godt at strukturen på veggen er røff og en kontrast til det glatte kjøkkenet. Vi har brukt en sealer på kalkmalingen fordi den er bak kjøkkenbenken og skal tåle litt.

Leiligheten er full av smarte løsninger, og Chatrine har valgt en litt annen måte å løse oppbevaringsproblematikken - ved å henge modulene på veggen over listene
– Vi ønsket rett og slett luft under skapene, så det skulle være en illusjon at de svever. Det fungerte veldig godt, man kan aldri få nok oppbevaring og jeg tror ofte det er nøkkelen til å ha det ryddig og organisert at hver ting har sin plass, på en måte. Vi valgte å bruke takhøyden til skap og oppbevaring.

Hva er det kundene dine som regel trenger mest hjelp til i hjemmet sitt?
– Det må være å få det man allerede har til å passe med det nye man tar inn i boligen sin. Man har sett mange flotte bilder og ideer på Pinterest, men det er ikke alltid så lett å sette sammen alt til en helhet som fungerer. Det er kan være dyrt og tidkrevende å gjøre bomkjøp, og derfor tror jeg mange velger å investere i planleggingen i forkant.

Har du noe du aldri kvitter deg med?
– Børge Mogensen "Sleden" den er så god å sitte i og ferdig patinert.

Har du en designhelt?
– Ja, mange. Danske Norm Architects, alt de gjør er helt fantastisk. Charles og Ray Eames – måten de jobbet på og hvordan de den gang var så nyskapende i alt det de gjorde inspirerer meg. Også trekke frem svenske Lotta Agaton, som både er en utrolig inspirerende stylist, og som også gjør helt rå interiørdesign.

heem.no

Blandebatteriet fra Vola, og veggene er malt med kalkmaling i fargen Smooth White fra Jotun Lady. Lampen kommer fra Jielde. 

Kjøkkenet er fra Kvik, mens benkeplaten og vasken i betong er laget på tegninger fra TungeTing på Voss. Lampene er fra Jielde. Plakaten er laget av Kristina Krogh. Salt og pepperkvern Bottlegrinder rustfritt stål, fra Menu.

Skapet er laget av overskap til kjøkken, fra Ikea. Panton Junior hvit, fra Vitra. Plant Box Lysegrå, fra ferm LIVING. 

Fargen på veggen har Cathrine blandet selv. Den heter Claudio, og kommer fra Jotun Lady. På veggen henger en hylle fra String, og møblene er laget på mål i finerplater. 

Veggene på soverommet er malt i Dempet Sort fra Jotun Lady, for en mørk og deilig atmosfære. 

Mørke vegger, hvitt sengetøy og eik - er en uslåelig kombinasjon. 

Badet har den samme moderne og industrielle følelsen som kjøkkenet. Blandebatteriet er fra Vola.

Det er Tunge Ting på Voss som har laget baderomsmøblene.