Hjemme hos stylisten Margrethe - som innreder like spennende som hun kler seg

I dette huset fra 30-tallet på Bygdøy, har stylisten Margrethe Gilboe skapt et elegant, fargerikt og spennende hjem – fylt med funksjonelle løsninger og et interiør som som ikke ligner på noe annet. Hennes beste tips; Stol på egen smak og skit litt i hva andre gjør eller mener.

Da Margrethe og mannen kjøpte huset på Bygdøy i 2000, var det et oppussingsobjekt. En del måtte gjøres før de kunne flytte inn, men de beholdt alt de kunne av de originale detaljene fra huset som ble bygget på 30-tallet. Etterhvert har de pusset opp bad, laget nytt bad, tegnet nye garderobeskap, bygget ny peis, laget en spektakulær garderobe-lounge, pusset opp kjelleren og andre vedlikeholdsprosjekter – i tillegg til at de har et interiør som er helt unikt og utrolig inspirerende.

Det er helt sikker på at ingen i verden har noe som ligner på hjemmet ditt. Hva er hemmeligheten?  
Jeg har alltid vært interessert i interiør og arkitektur, og alltid hatt lyst til å ha det fint rundt meg! Jeg blir ulykkelig om det ikke er pent rundt meg. Til mitt første hjem, raidet jeg loppemarkeder og bruktbutikker. Sydde, trakk om, malte og lakket. Jeg arvet en helt rå sofa og to stoler i svart skinn hjemmefra. Hadde det ikke vært for at det gikk i oppløsning sent på 90-tallet så hadde jeg fortsatt brukt møblene. Stolene ble erstattet av to PK-stoler som likner, i 2006. Jeg har alltid turt å følge min egen smak og å være litt original. Jeg er ikke opptatt av å gjøre som alle andre – heller tvert imot. Jeg føler jeg uttrykker meg og viser min personlighet gjennom hvordan jeg innreder hjemme! Litt på samme måte som med klær. 

Skapet i gangen har Margrethe tegnet selv, og den ble snekret av Oslo Snekkerverksted. Den buede formen og stavene eik skaper en organisk og vakker følelse når du kommer inn i huset. Foto: Birgit Fauske

Gulvet er originalt og gardinene er laget i tykk, eksklusiv silke. Rundt spisebordet står fire Panton Chair hvit fra Vitra. Foto: Birgit Fauske

Vakker miks av materialer: Vannkanne Indian Steel Pitcher, fra Hay. Fatet Scape Bowl brun marmor, fra ferm LIVING. Boks Bendum Box brun marmor, fra ferm LIVING. Foto: Birgit Fauske

Verner Pantons Panton Chair i hvit, fra Vitra, er perfekt ved et rundt spisebord. Vase VAKO Vatten 260 glassvase, fra Smelta. Foto: Birgit Fauske

I huset er det nesten ingen fastmonterte lamper, fordi eierne vil ha muligheten til å flytte på det meste. Marmorkube Plinth Cubic sidebord hvit marmor, fra Menu. Foto: Birgit Fauske

Familiens hus er fylt med ikoniske klassikere som står side om side med antikke møbler, kunst og samleobjekter - som er med på å gi hjemmet det helt unike uttrykket. 

– De ikoniske møblene har jeg skaffet meg fordi jeg elsker dem, og har ønsket meg siden jeg var veldig ung. Det er nok litt tilfeldig at de får et helt nytt uttrykk her, og ikke noe jeg selv har tenkt. Men jeg liker det ikoniske og stramme i kontrast til det gamle, lurvete og maksimalistiske. De kontrastene gjør det hele litt mer spennende.

Margrete er ikke glad i når ting blir for satt, og i huset finner du kunstverk i vinduskarmene og lamper plassert på gulvet. Og det er nesten ingen fastmonterte lamper på veggene. 

– Jeg liker ikke å spikre fast ting for da blir det så endelig. Vi har for eksempel nesten ingen fastmonterte lamper, fordi vi vil ha muligheten til å flytte på det meste. Men jeg føler kanskje at vi etterhvert har kommet frem til den optimale løsningen, så det blir mest småpusling  nå om dagen. Oppussing og oppgradering er vi nok også ferdige med. Nå er vi i mål og hele huset er tatt.

Den ikoniske lenestolen Egget, designet av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen. Pute Artek Zebrapute, fra Vitra. Foto: Birgit Fauske. 

– Jeg føler at jeg uttrykker meg og viser min personlighet i hvordan jeg innreder hjemme! Litt på samme måte som med klær, forteller stylisten Margrethe Gilboe. Foto: Birgit Fauske

TV-stuen har grønt teppe, rosa vegg i fargen Deco Pink fra Lady Jotun, en svart skinnsofa fra Cappelini og to PK-stoler. Foto: Birgit Fauske

Teppe Solid viskoseteppe Dark Sky, fra Layered. Lampe Gulvlampe Arco, fra Flos. Stol Panton Chair i oransje fra Vitra. Den cocnacfargede skinnsofaen er fra B&B Italia. Foto: Birgit Fauske

Hvordan planlegger du interiøret?
Jeg planlegger ut fra funksjon og hva vi skal bruke rommene til. Så er jeg veldig styrt av farger, stoffligheter og kontraster. Jeg liker at det ser fett ut, men ikke for polert. Litt skjevt og litt gammalt er fint sammen med nytt og moderne. Det må ikke bli et kataloghjem og ting skal ikke være på utstilling. Og det må innby til bruk og hygge – både for alle som bor her, og våre gjester.

Det første du ser når du kommer inn i gangen, er en vakker, plassbygd garderobe i tre, som har en buet form. Etter flere år med rot, kaos og barneknagger var Margrete klar for å lage en permanent løsning - og den tegnet hun selv. 

– Gangen vår hadde en åpen løsning og var helt kaos. Jeg er veldig ryddig av meg og får fysisk vondt av rot. Jeg ønsket meg en spennende finish, og tegnet en garderobe som var integrert og som utnyttet plassen i den lille gangen vår. Resultatet var en garderobe med spiler i oljet eik som hadde en bue i overgangen fra garderobeskapet til veggen. Vi har flere originale buer i huset, så det gjorde alt litt mer organisk, mykere og mer interessant.

Noe som også er veldig interessant med huset er fargebruken. Vegger som har ulike rosatoner, en oransje Panton Chair, røde gardiner, spennende kunstverk med ulike farger og et grønt teppe - for å nevne noe. Og til tross for den ville fargepaletten, passer alt overraskende godt sammen. 

– Jeg eeelsker å jobbe med farger og teksturer. Både i jobben min og med interiøret hjemme. Det kommer bare helt naturlig, og jeg blir veldig gira av det. Jeg er veldig bevisst på det og kan jo litt om det gjennom faget mitt. Det å jobbe med interiør er egentlig mye det samme som å sette sammen spennende antrekk. Form, farge, tekstur. Jeg er nok litt uredd også. Jeg stoler på egen smak og skiter litt i hva andre gjør eller mener. Jeg har levd med farger i alle mine hjem og går ikke lei!

Hva er ditt beste fargetips? 
Jeg oppfordre folk til tørre å prøve– og i verste fall feile litt og. Begynn i det små med puter og kanskje en vegg eller to. Ting som er lett å  male om eller bytte ut om man blir lei eller det ble feil. Det er lurt å sette seg inn i hva farger gjør med sinnet vårt og hvilke farger som komplimenterer hverandre og harmonerer sammen. Det er også viktig å tenke over lysforholdene der du vil bruke farger. En farge på en vegg kan oppleves veldig forskjellig under forskjellige lysforhold. 

Du har rosa vegger, et gult og et grønt teppe, kamelfarget sofa. Har du en favorittfarge?Ja, rosa! Men mest av alt er det kombinasjoner av farger jeg liker. Rosa blir jo mye kulere sammen med gul eller grønn! Og sterke farger blir mer spennende sammen med nøytrale farger. Det handler om kontraster og harmoni. 


Den mørkerosa garderobeloungen har en rød gardinvegg, Womb Chair designet av Eero Saarinen fra Knoll, et gult teppe og Gulvlampe IC F1 messing og Bordlampe IC T1 high messing, begge fra Flos. Maleriet i vinduet er av Karl Hansen. Fargen på veggen heter Warm Blush fra Jotun Lady Foto: Birgit Fauske

Bordlampe IC T1 high messing, fra Flos. Sminkebord fra Stellar Works, grønn stol, Magnum, fra Sancal. Fargen på veggen heter Warm Blush fra Jotun Lady. Foto: Birgit Fauske

Speil F.A.33 stort messing, fra Gubi. Foto: Birgit Fauske

Når du kommer opp i 2. etasje, er det første som møter deg et vakkert syn. Her har Margrethe innredet en åpen garderobeløsning. Veggene er rosa, skapdører er byttet med en rød gardinvegg og på gulvet ligger et gult teppe. Inspirert av italiensk luksus, 50- og 60-tallet, edelstener og et ønske om å skape en lun og sensuell stemning ble dette rommet ferdig pusset opp tidligere i år. En vakker lenestol designet av Eero Saarinen, et sminkebord og en lampeinnstallasjon skaper et superkult uttrykk. 

– Etter at datteren vår flyttet ut, og sønnen vår flyttet ned i kjelleren hadde vi plutselig et rom som bare var roterom. Jeg ønsket meg en lounge- sminke- og omkledningsrom. Så sånn ble omkledningsloungen vår til, hehe. Jeg tenkte at myke tekstiler og møbler og behagelig belysning var viktig. Jeg valgte derfor en gardinevegg istedenfor skapdører. Og bak der henger penklærne i et vakkert skap i oljet eik. Gardinveggen går fra gulv til tak, og dette skaper den lune, sensuelle og litt luksuriøse følelsen for meg. Tak, vegger og lister er malt i samme – og gir det et moderne preg. Fargene er inspirert av edelstener. Gul diamant, rubinrød, rubinrosa og jadegrønn. Mot det sorte tregulvet, de oljede eikedørene og messingen ble det veldig fint, synes vi. Og det brukes! Vi venter på et turkis, lavt bord – så blir det helt ferdig. 

Hvor liker du best å være i hjemmet ditt?   Det som er fint her er at vi faktisk bruker alle rom. Mye. Men til forskjellig tid av døgnet. Om jeg må velge så er den kamelfargede sofaen med morgenkaffen. Og sofaen foran peisen og TVen med pleddet på kvelden.

Har du et favorittmøbel?  Jeg er veldig glad i stoler! Litt fetish-aktig, haha. Sko og stoler er liksom noe jeg aldri får nok av. Så Egget, Panton-stolene, PK-stolene og den nye Womb Chair i loungen - disse møblene setter jeg like høyt.  

Er det noe du drømmer om å gjøre?  Jeg drømmer om å utvide kjøkkenet! Også har jeg veldig lyst på et bittelite, moderne rom i hagen med glass i taket. Fylt av planter, kubbelys og en svær deilig seng med masse puter. Et sted å ligge å titte på stjernehimmelen og kose seg!