Innred med lamper – rom for rom

Riktig lyssetting kan forandre et helt rom. Her er våre beste tips til hvordan du kan innrede med lamper i stuen, soverommet, kjøkkenet og gangen.

Når høsten kommer snikende, dukker også de mørke, uopplyste krokene opp. Det kan være vanskelig å finne belysning som passer inn, samtidig som de skaper stemning og gjør interiøret mer spennende. Det er ingen tvil om at flere og ulike lyskilder gir et eksklusivt uttrykk og setter hjemmet ditt i et bedre lys (bokstavlig talt). Lampene skal både være prikken over i'en i hjemmet ditt, samtidig som de skal ha en praktisk funksjon. Her er våre beste tips til hvordan du kan innrede med lamper - rom for rom.  

I taket henger den vakre lampen IC S2 i messing fra Flos, i vinduet står Taccia fra Flos, og på veggen henger Swing i messing, fra House Doctor. Foto: Fantastic Frank

Stuen
Stuen er rommet du bruker mest, og et sted der det skjer mange ulike aktiviteter. Tv-titting, boklesing, leking, prating og vindrikking. Tenk på hvilke behov du har, og hva du bruker stuen til før du begynner å kjøpe lamper. Hvis ikke du har spotter i taket, skal det ganske mange lyskilder til for å erstatte den lysmengden spottene gir – spesielt hvis du har et stort rom. Du må også huske at jo større rommet er, desto flere lamper skal til for å skape stemning. En taklampe sprer litt lys ut til hele rommet, og klarer seg sammen med noen andre lyskilder som en bordlampe, en gulvlampe og kanskje en vegglampe. Hvis du verken har taklampe eller spotter, må du planlegge belysningen på en annen måte. Avstanden mellom lampene bør ikke være for stor, og der du ikke har mulighet til å ha bord- eller gulvlampe, er det fint å ha vegglamper. Det er også viktig at lampene gir litt ulikt lys i forhold til hvilken funksjon de skal ha.

Flere lyskilder, skaper en mer behagelig stemning i stuen din. I vinduet står bordlampen Taccia fra Flos. Foto: Fantastic Frank

Husk at ingen krok skal være mørk! Taklampen IC S2 i messing, fra Flos. Foto: Fantastic Frank

Kjøkkenet
Behovet for lys på kjøkkenet forandrer seg etter hva du gjør. Det å lage mat og det å spise den, krever ulik lyssetting. For å skape stemning er det viktig å kunne flytte lyssettingen over bordet når maten serveres, men hvis du har lamper over kjøkkenbenken og en taklampe (med dimmer) over spisestuen, er du neste i mål. I tillegg trenger du en bordlampe på en skjenk og/eller i vinduet. Er rommet stort trenger du også en eller flere vegglamper og bordlamper. Husk at ingen krok skal være mørk.  

En vegglampe krever ikke så mye plass, men gir ofte et indirekte og behagelig lys.

Lampen Semi Pendant i messing fra Gubi, henger som et smykke over et spisebord.

Soverommet
Mange har for lite lys på soverommet, og for den deilige følelsen på drømmefabrikken krever det flere og ulike lyskilder også her. Det du trenger er en stor taklampe som gir fint lys, nattbordslamper som står på bordet, på gulvet eller henger på veggen – i tillegg til en bordlampe på kommoden eller i vinduet. På soverommet er det også stemningsskapende med skjult belysning under- eller bak sengen, i taket eller bak gardinskinnene. Ved garderobeskapene kan du gjerne ha spotter hvis du ønsker det

Taklampen Two Spheres fra Areti skaper en spennende og grafisk kontrast på soverommet i denne leiligheten, som er nydelig fargesatt og innredet av svenske Note Design Studio.

Gulvlampen Akari 10A fra Vitra, kan flyttes rundt etter behov, samtidig som den gir et nydelig soveromslys.

Gangen
Rommet som både gir førsteinntrykket av hjemmet ditt, og som også skal være praktisk og ryddig. Her er det mange som velger downlights, men vegglamper sammen med en taklampe (eller flere taklamper på rad), kan være et stemningsskapende alternativ. Det er også fint å kombinerer taklamper eller spotter med bordlamper.