Interiørarkitektens beste tips for å gjøre hjemmet mer gjennomført

I den nybygde leiligheten til interiørakitekten Renate Alexandersen, har hun fått til det alle drømmer om når de pusser opp et hjem; Inspirerende, praktisk, gjennomført og personlig.

Renate Alexandersen er interiørarkitekt, og driver studioet Alex Ark.

Det er lite som vitner om at denne leiligheten på Fornebu er et nybygg. De hvite veggene har fått en dus varmgrå tone, møblene ser ut som de er født til leiligheten, og følelsen du får når du kommer inn døren, er den du drømmer om oppnå når du pusser opp et hjem; Inspirerende, praktisk, gjennomført og personlig. Da Interiørarkitekten Renate Alexandersen, som driver studioet Alex Ark, flyttet inn med familien sin for ett år siden, startet prosessen for å gjøre hjemmet perfekt for familien på fire. Mest mulig praktisk og funksjonelt, samtidig som det skulle være estetisk, vakkert og gjennomført.

Hvordan så leiligheten ut da dere flyttet inn, og hvilke forandringer har dere gjort?
Leiligheten var en 4-roms med to små soverom, et større mastersoverom og en åpen kjøkken- og stueløsning. Vi byttet om på barnerommene og mastersoverommet, og for å få større stue flyttet vi veggen slik at vi fikk plass til både skrivebord og til at de to barna våre kan slå hjul på stuegulvet.

Hva er du fornøyd med, og hva er du ikke så fornøyd med?

Beliggenheten til sjøen, skole, kafé og buss til sentrum er det viktigste for oss. Vi elsker begge å jobbe, og har lite tid til i å stelle med hus og hage. Men liten plass betyr færre steder å skjule rot på. Det kan være litt slitsomt innimellom, og krever mer disiplin fordi alt synes.

Planla du hele innredningen med en gang, eller kom det litt etter litt?

Vi laget en møbleringsplan med en gang vi begynte å kikke på leiligheten. Det er en viktig test for å sjekke hvor fleksible rommene er, og om de fyller ulike funksjoner og forandringer. Et større spisebord og ny sofa var det første vi bestilte, og det kom samme dagen vi flyttet inn. Litt etter litt har vi fått på plass noen møbelsnekrede løsninger, lamper og annet inventar. Vi har motstand mot å kjøpe møbler hvis vi ikke finner et produkt vi liker 100%. Vi bodde eksempelvis med provisorisk sofabord i et år før vi til slutt investerte i stuebordet designet av Warren Platner for Knoll.  

Vintage skriverbord i teak fra Finn.no. Bordlampe Panthella, fra Louis Poulsen. Skinnstol Catifa 64, fra Arper. Bilde, fra Kristina Krogh. Vase Nuage sølv medium, fra Vitra, kr 1.990.

En gjennomført fargepalett gir et helhetlig utrykk i hjemmet.

Sofa Tiki sofa, designet av Andreas Engesvik, fra Fogia. Stuebord designet av Warren Platner, fra Knoll. Vintage-lenestol i teak, desinget av Fredrik Kayser. Vegglampe 263, fra Flos, kr XXXX. Sidebord Cork Family Model A, designet av Jasper Morrison, fra Vitra, kr 3.890. 

Hva er det første man bør gjøre før man skal pusse opp et hjem eller et rom? Man må få ned på papiret hvilke behov man har. Behovene til én person er veldig ulik behovene til en familie som har begrenset plass. Alt må planlegges nøye. Hvis du ønsker fornying av overflater, nytt kjøkken eller å pusse opp badet, handler det om å legge en god plan for valg av materialer og farger.  

Hvordan bygger man en fargepalett, og hvilke fargekombinasjoner passer sammen og hva passer ikke sammen?
Jeg mener de fleste farger passer sammen, og syns noe av det mest inspirerende med interiør er å finne nye fargekombinasjoner. Dype farger som aubergine, sennep, karamell og olivengrønn har alltid vært mine favoritter. Så jobber jeg med hvordan de kan fungere med lysere toner som mintgrønt, lys rosa og blått. Målet er å skape paletter som tåler god variasjon, men som likevel har en helhet.

Er det mulig å pusse opp kjøkkenet eller badet uten at det koster skjorta?

Hvis du skal pusse opp overflatene trenger det ikke å bli så dyrt. Det er lett å bytte ut kjøkkenfrontene, eller få en interiørarkitekt til å lage noen for deg. På badet kan man montere flis på flis, bruke mikrosement eller våtromsmaling.

Vintage dagseng i cognacfarget skinn, fra Lauritz. Taklampe Bubble, designet av George Nelson, fra Herman Miller. Teppe Shaggy Off White, fra Layered, fra kr 8.900. Gulvlampe Akari 10A, designet av Isamu Noguchi, fra Vitra, kr 5.650. Foto: Birgit Fauske

Vasen Nuage medium sølv, er designet av brødrene Ronan & Erwan Bouroullec for Vitra. Den skulpturelle vasen i aluminium er (nesten) like fin uten blomster, og er inspirert av skyformasjoner.

Hvilke møbler og materialer bør man bruke penger på, og hva kan man kjøpe litt billigere?
Invester i et skikkelig spisebord som tåler matflekker og er i et solid materiale som tre, stein eller stål. Stoler kan man tilpasse etter hvert som behovet forandres. Selv har jeg stoler fra brukthandel som jeg har trukket om setene på. Skinn og heltre får en fin patina når det blir brukt og varer lenge. Legg litt ekstra i de møblene som blir får mest slitasje slik at de tåler en støyt og likevel holder seg bra.

Hvordan bør man planlegge lamper og belysning?
Det skal en del lamper til for å veie opp mot downlights og spotter når det gjelder lysmengde. Likevel er lamper stemningsskapende og er viktig for å definere soner. De kan fungere som skulpturelle objekter og kan være akkurat det du trenger for å den definitive helheten på rommet. Jeg blir inspirert av iscenesettende lys i gallerier og bruker lamper til å fremheve ting.

Mange tenker at de skal bo seg inn, men ofte ender det med at alt bare stopper opp. Hva er ditt beste tips hvis man har sett seg litt grønn på sitt eget interiør?
Prøv å ta bort det du ikke trives med og få et nytt blikk hva som skal til for å få en god helhet. Det er mange som kommer opp i dette og prosjektet oppleves halvferdig. Derfor anbefaler jeg alltid kundene til å sette av et eget budsjett til inventar slik at det er en tilstrekkelig helhet når man flytter inn.

Det første familien kjøpte da de flyttet inn, var et nytt spisebord. Benken i eik langs veggen er spesiallaget, og Renate er ikke redd for å mikse ulike tresorter. Spisebordet, Lowlight table, fra dk3 design. Stoler fra Sagene brukthandler. Taklamper Aim, fra Flos. 

På soverommet er plassen utnyttet maksimalt med kjøkkenskap fra Ikea. Bordlampe Gatto, fra Flos, kr 4.850. Sengeteppe Crinkle mørkegrått, fra Hay, kr 1.849.

Kan du fortelle litt om studioet ditt Alex Ark?
Alex Ark etablerte jeg rett etter masterstudiet på Kunsthøgskolen. Jeg var freelance en periode før jeg jobbet noen år på arkitektkontor. I juli tok jeg valget med å blåste jeg liv i firmaet igjen og det føles veldig riktig! 

Hva jobber du med nå?
Det siste året har jeg jobbet med ombygging av eneboliger og klassiske leiligheter på Frogner og St.hanshaugen. Det prosjektene har til felles er at de har gode arkitektoniske kvaliteter, og de fleste av eierne er opptatt av boligens historie og originalitet. Jeg tar utgangspunkt i kundens livsstil og skaper gode, konseptuelle løsninger ut i fra det.  

Har du et forbilde, eller noen du inspireres litt ekstra av?

Det er veldig inspirerende å se hvordan de gamle modernistene Eileen Gray, Eero Saarinen, Alvar Aalto, Le Corbusier håndterte både stor og liten skala fra bygg til interiør og møbler. De hadde en imponerende tilnærming til tekstiler, detaljer, komposisjoner og er til inspirasjon på tvers av design og arkitektur. Dessuten var de jålete, noe som er en relevant referanse når man diskuterer viktigheten av estetikk. De er fortsatt forbilder på hvordan man tenker arkitektur på i dag.