Lives kjøkkenfavoritter

Jeg bor i en klassisk bygårdsleilighet på Frogner. Takene har stukkatur og rosetter, og dørene er franske. Da vi kjøpte den var noen av rommene for store, andre litt for små, men sånn er det med gamle ting. Vakre, men ikke alltid så funksjonelle. Da jeg ble gravid med den yngste datteren vår Mika, bestemte vi oss for å flytte kjøkkenet for å få plass til et ekstra soverom. Etter intensiv oppussing, endte vi opp med en leilighet med tre soverom, og et kjøkken som kostet langt under budsjett. 

Løsningen
Vi hadde bare én vegg vi kunne lage kjøkken på, så det var en enkel jobb å tegne det. Utfordringen lå i om vi skulle ha overskap eller ikke, men siden det var viktig for oss at det skulle henge sammen med stuen, valgte vi det bort. Fargen på kjøkkenet er det samme som fargen i stuen slik at rommene flyter litt sammen.

 

Detaljene
Vi var litt sent ute da vi satte i gang, så vi gikk for et Ikea-kjøkken vi kunne hente selv. Kjøkkenet i seg selv kostet nesten ingenting, men vi la litt ekstra i benkeplaten i marmor (nei, kan ikke anbefales), blandebatteriet, knottene, lampene og messinglisten. Vi spraymalte Ikea-frontene i en varm gråfarge, som jeg fikk anbefalt av Lisbeth Larsen i Jotun.

Oppbevaring
I det ene hjørnet står den en svenskeovn som vi ikke ville ta bort (selvfølgelig), derfor måtte kjøkkenet planlegges på en litt annen måte for å utnytte plassen. Jeg lette lenge etter et vitrineskap som kunne fylles med serviset fra Royal Copenhagen som jeg har arvet, men ga opp etter en stund. Det endte med at jeg designet det selv, og fikk produktdesigneren og smeden Markus Martinuzzi til å lage det.

Svenskeovnen står som en fin kontrast til det industrielle vitrineskapet som er fylt med servise, glass og brennevin. Spisestol Eames Wire Chair DKW svart, fra Vitra. Foto: Birgit Fauske.

Funksjon
Vi oppholder oss mye her (vi spiser aldri i sofaen), og det er her jeg jobber. Det er superkoselig å være her når vi har besøk. Jeg elsker når gradene kryper nedover og vi kan fyre i svenskeovnen, når jentene sitter og tegner eller gjør lekser mens jeg lager middag. Jeg liker at kjøkkenet er like mye et rom som et kjøkken, og det var også meningen når vi laget det. Også kostet det langt mindre enn det vi hadde regnet med. Lysekronen skal byttes ut med en 60-tallsdrøm som ligger klar i kjelleren, og veggene skal males, men det er en annen historie.

- Live

Foto: Birgit Fauske. Armaturet i messing er fra Tapwell. Kunsten av Anne Sophie L'Orange ga jeg i gave til kjæresten min. Lampen er fra Rubn Lighting.