Si hei til Artek!

Se for deg et hyggelig hjem med god atmosfære, varme, liv og personlighet. Fylt med vakre ting, spesielle lamper og godt brukte møbler som «alltid har vært der», som er arvet fra en tidligere generasjon, eller som en dag skal gå videre til den neste. Det er det vi drømmer om akkurat nå. Vi har sansen for karakterfulle klassikere som varer. Vi har sansen for den finske møbelprodusenten Artek.

Om Artek
Artek er finsk, og ble etablert i 1935, av av fire ambisiøse og kunstneriske idealister: Aino og Alvar Aalto, Maire Gullichsen and Nils-Gustav Hahl. De var opptatt av kunst, teknologi, kultur og design. Målet var å gjøre Alvar Aaltos design kjent i verden, og å få modernismen til å blomstre i Finland. Artek har den samme ånden i dag, de er nytenkende og lager produkter som befinner seg i skjæringspunktet mellom design, arkitektur og kunst.

Fra Aalto til Rybakken
Arteks sortiment er relativt smalt. Det består av Alvar Aaltos ikoner fra 30, 40 og 50-tallet – som også er de mest kjente, noen skikkelig fine skatter av Ilmari Tapiovaara fra 50 og 60-tallet, og noen tilskudd fra andre designere av nyere dato. Det lanseres ikke så mange nyheter, og det er fint. Et kvalitetstegn! Og når det først kommer noe nytt, er det alltid spennende og vakkert og ment for å vare. Det var derfor ganske spektakulært da Artek i 2017 lanserte veggspeilet 124°, designet av norske Daniel Rybakken. Det var faktisk det første Artek-produktet vi tok inn i OsloDeco, og vi er stadig like glad i det! Nå tar vi inn mer Artek i butikken, og inkluderer også de eldre designikonene i sortimentet vårt.

Evigaktuell estetiker. Designer og en av Arteks grunnleggere Alvar Aalto foran sitt hus og studio, tegnet i 1936.

Norsk OsloDeco-favoritt. veggspeilet 124°, DESIGNET AV NORSKE DANIEL RYBAKKEN FOR ARTEK BLE LANSERT I 2017. SPEILET ER ET KUNSTNERISK OBJEKT, SOM IKKE FUNGERER SOM ET VANLIG SPEIL, MEN SOM REFLEKTERER LYSET OG OMGIVELSENE. KOMMER MED OG UTEN HYLLE.

Patina
Noe av det vi liker så godt med Artek er det tidløse designpreget og deres prinsipp om å velge materialer som vil eldes vakkert. For én ting er hvordan et møbel ser ut når du pakker det ut og plasserer den i hjemmet for første gang. Men enda viktigere: Hvordan ser det ut etter fem år, 20 år, 50 år? Møblene vi er mest glad i er gjerne de som blir mest brukt, og vi liker tanken om at det blir finere og finere med årene.

Den gode følelsen
Du vet den følelsen man får av et godt, veloverveid kjøp? Når man finner en litt spesiell ting man ikke klarer å glemme, eller når man bestemmer seg for at Nå! Nå er tiden inne for å skaffe meg den tidløse klassikeren jeg har drømt om i årevis. Når man legger litt ekstra penger i det, fordi man vet det er verdt det. Når det ikke er en korttenkt blaff, men en langtenkt investering ... Sånn er det med produktene fra Artek. De gir den gode følelsen, for man vet det blir bra.

Stablebar designfavoritt. Designikonet Stool 60, designet av Alvar Aalto i 1933.

Nye og gamle Artek-favoritter til hjemmekontoret. Kaari hylle, designet av Ronan & Erwan Bouroullec (2015), Atelier Stol, designet av TAF studio (2018) og den ikoniske krakken E60, designet av Alvar Aalto i (1934).

rå muskelkraft og godt håndverk. De ikoniske bena som brukes til flere av Aaltos bord, stoler og krakker, kalles the L-leg. Disse delene lages fremdeles i Finland, ved hjelp av en manuell maskin.

Til bords med Aalto. Spisestolen Chair 66 i hvitfarget bjørk. En stilren stol med tydelig konstruksjon, med samme oppbygging som en klassisk kafestol – bare med en moderne og mer karakterfull vri.

Komfortabel stol: Domus Chair er en fantastisk god spisestol, som kommer helt til sin rett når den er trukket i fint skinn!

En annen favoritt til spiseplassen: Lampen Beehive, designet av Alvar Aalto i 1953

Nyere Artek-tilskudd: Atelier Chair er en stilren og moderne trestol som opprinnelig ble designet til den nye restauranten til Nationalmuseum i Stockholm i 2018. Kommer i flere fine farger!

Varig design. Barkrakken Atelier fra Artek er 65 cm høy, og er perfekt til kjøkkenbenken eller kjøkkenøyen.