Oppskriftene som passer perfekt med nyhetene fra Hay Kitchen Market

Da Hay lanserte Kitchen Market tidligere i år, var vi ikke i tvil om at dette var noen av de fineste kjøkkenproduktene vi har sett på veldig lenge! På et inspirerende kjøkken fra Ask og Eng med foodista Mette Mortensen tryllet vi frem de lekreste retter, og så hvordan produktene fra Hay fremhevet maten og bidro til at ganen løp løpsk og gjestene klappet av glede.

Bambuskjøkken fra Ask og Eng, stol Eames Wire Chair DKR-2 svart med sandfarget skinn. Foto: Birgit Fauske

Kolleksjonen Hay Kitchen Market, er en hyllest til den enkle, funksjonelle og hverdagslige kjøkkenestetikken. Mette Hay og kokken Frederik Bille Brahe (kjent fra de hippe spisestedene Atelier September og Apollo Bar i København) har reist verden rundt og samlet med seg de fineste og beste kjøkkenproduktene de kom over. I Italia fant de en lekker isskål, i Frankrike en rustikk espressokopp og i India en raus og enkel vannkanne i rustfritt stål.

Vi dro til Drammen sammen med den dyktige matstylisten Mette Mortensen, for å teste nyhetene fra Hay Kitchen Market på det nydelige kjøkkenet til Ask og Eng som lager kjøkken, garderober og baderom i bærekraftig bambus. Ask og Eng har egen fabrikk og showroom i Drammen, og det var et perfekt utgangspunkt for italienske Desert Glass fylt med Matcha-tiramisu og sesamfrøknekk,  – og vår nye pannekake-favoritt: Dutch Baby. Pluss flere retter som får tennene til å løpe i vann (alt er selvfølgelig testet av oss). Enjoy!

Matcha-tiramisu med sesamfrøknekk i Dessert Glass fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske. 

Ask og Eng lager nydelige kjøkken i bærekraftig bambus. Alt produseres i Drammen, og kjøkkenet kommer i ulike farger og modeller. askogeng.no. Foto: Birgit Fauske

MATCHA-TIRAMISU MED SESAMFRØKNEKK
Utfordre den tradisjonelle tiramisuen og lag en med grønn te i stedet for sjokolade. Søtsalt knekk av sesamfrø gjør den ekstra fin å se på, og ikke minst god på smak!

(4 porsjoner)

Sesamfrøknekk
5 ss hvite sesamfrø
5 ss svarte sesamfrø
2 ss lønnesirup eller rissirup ½ ts flaksalt

Tiramisu:

1 ts matcha-pulver
1 dl varmt vann
1 ss rom
2 eggeplommer
30 g sukker
250 g mascarpone
2 eggehviter
1 pakke savoiardi-kjeks/lady fingers (Bruk evt kakebunn)

Slik gjør du: Pisk først sammen matcha-pulveret med 1 ss vann for å jevne det helt ut. Bland deretter inn rom og resten av vannet og sett til side. Pisk eggeplommene og halvparten av sukkeret hvitt. Tilsett mascarponen i tre omganger og bland det forsiktig sammen. Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret. Vend inn eggehvitene i mascarpone-miksen, halvparten av gangen. Dandér deretter desserten i små dessertglass, evt én stor form. Knekk av kjeksbiter så de passer i bunnen av glasset, dypp i temiksen og legg i. Pensle på ekstra te på toppen så de blir gjennomdynket og topp med et lag mascarpone. Gjenta til du har nådd toppen med et lag mascarponekrem. Dekk til og sett kaldt i minst 2 timer. Forvarm ovnen til 220 grader. Bland de hvite og svarte sesamfrøene i hver sin lille bolle med 1 ss sirup og fordel deretter massene utover hver sin side av et bakepapirkledd ovnsbrett. De smelter litt utover når de steker, så ikke bry deg om å smøre så jevnt utover. Stek i cirka 5 minutter til de hvite sesamfrøene så vidt har blitt gylne, ta ut av ovnen, stø over salt og avkjøl. Legg gjerne i frysen, så de blir helt sprø. Strø matcha-pulver over tiramisuen rett før servering og sett i et par biter sesamfrøknekk, gjerne en i hver farge.

Baguette med avokado- og fetamos, syltet løk og jalapeños på Skjærebrett Rectangular Yellow M, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

Sitronpresse Italian Lemon Squeezer, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

BAGUETTE MED AVOKADO- OG FETAMOS, SYLTET LØK OG JALAPEÑOS
Avokadotoasten har kommet for å bli. Bland inn fetaost, timian og masse sitron i miksen for ekstra smak og topp det med hurtigsyltede sjalottløk og jalapeños for den perfekte lunchen.
(2 porsjoner)

Syltede grønnsaker:
1 dl eplesidereddik
1 ss sukker
1.5 ts flaksalt
2.5 dl vann
3 jalapeños, skåret i tynne skiver
2 sjalottløk, renset og skåret i tynne skiver  

Avokadomos:
4 små eller 2 store avokadoer
½ sitron
100 g feta
6 kvister timian
Nykvernet pepper og flaksalt

Til servering:
2 baguetter
6 reddiker, skåret i tynne skiver
1 sitron  

Slik gjør du:
Sylt grønnsakene først. Pisk sammen eddik, sukker og salt til sukkeret har løst seg helt opp og bland i vannet. Plasser grønnsakene i hvert sitt lille glass og dekk med lake. La stå romtemperert i minst en time. Mos avokadoene i en bolle og klem over sitronsaft for å unngå at frukten brunes. Smuldre i fetaosten og rør sammen med timianbladene, salt og pepper. Klem sitronsaft over reddikskivene – på den måten blir de ekstra fine og rosa. Grill baguettene i ovnen så de blir gylne, smør avokadomosen utover og legg på reddiker og syltede grønnsaker. Server med ekstra sitron.

Krydderbøsse Italian Powder Shaker og Serveringsskål Small Glass Bowl fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

Yoghurt med grapefukt, brunt sukker og frø i Serveringsskål Small Glass Bowl, fra Hay Kitchen Marke. Foto: Birgit Fauske

YOGHURT MED GRAPEFRUKT, BRUNT SUKKER OG FRØ
Tørkede blomster er veldig pent, men de trenger du strengt tatt ikke. Kombinasjonen av yoghurt, grapefrukt, brunt sukker og frø er i seg selv veldig pent, og veldig smakfullt.
(2 porsjoner)  

Frømiks:
1 ss hvite sesamfrø
1 ss valmuefrø
½ ts nykvernet rosa salt
Tørkede roseblader/kalendula (Kan sløyfes)  

Til servering:  
4 dl naturell yoghurt
1 grapefrukt, skåret i båter, all membran fjernet
2 ts brunt sukker

Slik gjør du:
Lag frømiksen i en liten bolle. Hell yoghurt i to små skåler og topp med grapefruktbåter. Strø over brunt sukker (justér gjerne mengden du selv ønsker) og frømiks (med eller uten blomster).

Toast med ricotta, honning, fiken og dukkah. Foto: Birgit Fauske

Kaffekopper French Coffee Cup with Saucer, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

TOAST MED RICOTTA, HONNING, FIKEN OG DUKKAH
Kremet ricotta er perfekt smurt utover ferskt brød sammen med søt frukt og honning. Toppet med en aromatisk og salt nøtteblanding er du i mål.
(4 porsjoner)  

Dukkah med pistasjnøtter:
100 g pistasjkjerner
50 g sesamfrø
3 ss valmuefrø
2 ss korianderfrø
1 ss spisskummenfrø
1 ts salt
½ ts kvernet svart pepper  

Til servering:
8 skiver brød, gjerne grovt rugbrød eller muslibrød
250 g ricotta
4 fiken, skåret i båter
Honning  

Slik gjør du:
Lag dukkah, gjerne i forveien. Her har du masse ekstra, så oppbevar i et glass med lokk, så holder det seg i flere uker. Rist sesamfrø, korianderfrø og spisskummen hver for seg i en tørr stekepanne på medium varme til de er gylne eller aromatiske. Avkjøl i en skål. Bland i resten av ingrediensene og knus sammen i en morter (evt. foodprosessor). Server drysset over nybakt brød med ricotta, honning og fiken.

Vannkanne Indian Steel Pitcher fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

Dutch Baby, verdens beste pannekake som er skapt for å deles. Kjøkkenhåndklær blå 2 stk, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

DUTCH BABY
Røren lager du på et blunk og pannekaken steker seg selv i ovnen. Alt du trenger er en støpejernspanne og noen gjester. Server med ferskpresset sitron, melis og masse bær, eller syltetøy - ta det du har for hånden.
(3 porsjoner)  

Pannekakerøre:
2 dl melk, lunken
3 store egg, romtemperert
1 dl hvetemel
¼ ts vaniljeekstrakt
½ ts salt  

Til steking/ servering:
3 ss klarnet smør/ghee, pluss ekstra til servering
Saften av 1 sitron
Melis
Bær  

Slik gjør du:
Plassér en støpejernpanne i ovnen og varm opp til 220 grader. Bruk gjerne en blender for å blande røren, så slipper du masse ekstra oppvask. Hell alle ingrediensene i og kjør til du har en jevn røre. Fjern forsiktig stekepannen og smelt i smøret. Hell røren i midten og sett pannen tilbake i ovnen. La steke i 20-25 minutter. Så snart pannekaken er gyllen og har hevet fint opp langs kantene er den ferdig. Server i pannen på bordet med ferskpresset sitronsaft over, melisdryss, smeltet smør og bær (evt. syltetøy om du heller vil bruke det).

Lysestake STOFF i krom, Vase Colour vase L glass, fra Hay. Eltefritt brød på skjærefjøl Rectangular Bordeaux M, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

Glasskrukke Japanese Glass Jar S, Japanese Glass Jar M og Japanese Glass Jar L, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

ELTEFRITT BRØD
Det er lett å imponere med hjemmebakt brød når alt du trenger å gjøre er å så vidt røre en deig sammen, sette den til side over natten og steke den i en kjele dagen etter. Ingen knaing nødvendig.
(1 brød)  

7 dl hvetemel
¼ ts tørrgjær
1 ¼ ts salt
4 dl vann
1 ss fennikelfrø
Håndfull valnøtter (alt. andre nøtter eller frø)
Ekstra hvetemel og polentagryn til utbaking  

Slik gjør du:

KVELD:
Rør sammen mel, gjær, salt, fennikelfrø, nøtter og vann i en bolle. Dekk til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett på et lunt sted i 12 timer, gjerne lenger.

MORGEN:
Strø hvetemel og polentagryn generøst på kjøkkenbenken, og hell ut røren. Dra én ende av deigen og brett den over midten. Gjør det samme med de andre tre hjørnene. Legg det ekstra melet fra benken tilbake i bakebollen, legg tilbake deigen med skjøten ned. Strø polenta og mel over, dekk til med håndkledet og la etterheve i to timer. Etter en time – plassér en støpejernkjele med lokk i ovnen og varm opp til 230 grader. Ta ut den glovarme kjelen når deigen er ferdig hevet og tipp oppi deigen med skjøtet opp. Sett forsiktig på lokket, gi den et hardt rist og la steke nederst i ovnen i 30 minutter. Fjern lokket og la brødet steke i ytterligere 15-30 minutter til skorpen er fin og gyllen. Avkjøl på rist.

Skjærebrett Rectangular Bordeaux M, fra Hay Kitchen Market. Kjøkkenhåndklær blå 2 stk, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske


Serviettholder Italian Napkin Holder, fra Hay Kitchen Market. Foto: Birgit Fauske

Bambuskjøkken fra Ask og Eng, stol Eames Wire Chair DKR-2 svart med sandfarget skinn.