Pia Tjeltas magiske univers

Hjemme hos Pia Tjelta går det estetiske foran det praktiske. Den hvite basen er mikset med fargerike objekter, og det nye drømmekjøkkenet er blitt et samlingspunkt for hele familien.

High Stool sirka grey eik/svart skinn, fra Mater. Taklampe Lord Bouquet opalglass og messing, fra Rubn. 
Foto: Birgit Fauske

Taklampe Lord Bouquet opalglass og messing, fra Rubn. Glass Ripple Long Drink - 4 stk, fra ferm LIVING. Musselmalet riflet middagstallerken, fra Royal Copenhagen. Foto: Birgit Fauske

– Det var datteren min Sofia og jeg, som flyttet inn her i 2014. Det var meningen at det bare skulle være oss to, så vi kjøpte rosa sofa og gjorde det til det mest girly hjemmet i verden. 

Ikke lenge etterpå hadde hun samboer og tvillinger på vei, og plutselig var det fem som bodde i huset på Tåsen – og ikke to. 

– Det var litt kaos, ja. Før vi bygget om og fikk et ekstra soverom, måtte eldstemann Sofia, sove bak sofaen i perioder. Vi skulle bare pusse opp det mest nødvendige, og det var det ikke meningen at vi skulle pusse opp kjøkkenet, som var ganske nytt. Men i siste liten sa jeg bare; riv det ut. 

Kjøkkenet som sto der før oppussingen, var ikke bygget for en stor familie. Pias drøm var å sette inn en stor kjøkkenøy som fungerte som et samlingspunkt for den nye storfamilien. Hun hadde sett for seg et mørkt kjøkken, et smykke av en lampe som skulle henge over øya og de perfekte barkrakkene.

– Jeg tror vi tegnet kjøkkenet på alle mulige måter. Søsteren min jobber på kjøkkenavdelingen på IKEA, og jeg hun var temmelig lei av meg på slutten. Men jeg er glad for at det landet på denne løsningen. Ask og Eng laget frontene til Ikea-kjøkkenet, som jeg er superfornøyd med. Jeg elsker at jeg kan se strukturen av bambusen skinne gjennom, og det gjør det hele levende. Jeg har vært så tilstede i hele prosessen at det føles veldig som jeg har laget det selv. Jeg ville ha et smykke av en lampe hengende over kjøkkenøya, og det fant jeg med Lord Bouquet fra Rubn. Nisjen i messing fikk jeg spesiallaget etter et bilde fra Pintrest, og det viste seg å være nesten umulig. Ikke visste jeg eller samboeren min at det kanskje er tidenes mest upraktiske kjøkkenbenk. Den må nemlig pusses en gang i uken, ler Pia.

Kjøkkenet er fra IKEA, men fronter i bambus fra Ask og Eng. Benkeplaten i marmor kommer fra Flisekompaniet og er bestilt på mål. 
Foto: Birgit Fauske

Den store marmorplaten over kjøkkenøya er nesten tre meter lang og det tok et par dager bare å få den inn i halvparten av tomannsboligen som ligger i 2. etasje. 

– Jeg hadde selvfølgelig valgt den fineste og dyreste marmoren hos Flisekompaniet, uten å tenke på hvordan den skulle komme seg inn. Vi måtte omtrent stenge Tåsenveien for å få plass til kranbilen, og fjerne listene og karmene på terassedøren. Men det gikk til slutt. Marmoren har masse spill, og farger som passer perfekt til både det mørke kjøkkenet, messinglampen og barkrakkene. Jeg har virkelig fått drømmekjøkkenet som jeg aldri kan flytte fra, sier Pia.

Hva liker du best med hjemmet ditt? 

Kjøkkenet mitt! Jeg elsker at jeg er i kontakt med resten av rommet når jeg lager mat. Jeg vil at vi skal være litt som en italiensk storfamilie når vi er sammen, og det fungerer perfekt. Jeg er mest opptatt av det estetiske, og har ikke tenkt så mye på at ting også skal være praktisk med små barn, det angrer jeg alltid litt på etterpå. Jeg har alltid tenkt at det funker med en hvit sofa som man kan vaske trekket på, og som det ikke gjør så mye om man har et hvitt pledd liggende over for å beskytte den når barna er våkne. 

Sofabord Slit Table XL speil, fra Hay. Sofabord Slit Table XL speil, fra Hay. Vase Colour XL glass, fra Hay. Gulvlampe IC F1 messing, fra Flos. Sofa Palmdale lin, fra Layered, Viskoseteppe Solid Burnt Rose, fra Layered. Artek Zebrapute, fra Artek. Pute Salon Bengal, fra ferm LIVING. Velurpute Wine rund, fra Christina Lundsteen. Krakk Eames Stools model C, fra Vitra. 
Foto: Birgit Fauske

Sofa Palmdale lin, fra Layered. Bordlampe Gravity liten grå marmor, fra Gubi. 
Foto: Birgit Fauske

Daybed Ritzy lin, fra Layered. Pute Salon Bengal, fra ferm LIVING. Velurpute Lucy #163, fra Christina Lundsteen. Vegglampe Club Double, fra House Doctor. Plakat Blinds No. 5, fra Kristina Krogh.
Foto: Birgit Fauske

Loungestolen Beetle, trukket i det orientalskinspirerert tekstilet À contre-jour fra Dedar er som en fargeklatt mot de hvite veggene.

Det var kjærligheten til tregulvet i Pias gamle hus som gjorde at hun la akkurat dette eikegulvet. Gulvet i heltre er lagt i en-og-en stav, og var verdt den ekstra ventetiden.

– Vi fjernet masse dører, karmer og lister da vi pusset opp, og derfor måtte vi legge nytt gulv., Jeg visste nøyaktig hvilket gulv jeg ville ha, og tok med meg pappa på et møte med superflinke Paalerud og Kahlbom. Det ble mye gulv-nerding på det møtet, og han ble så imponert at han ga meg gulvet i 40-års gave. Selv om ventetiden var lang, er det helt klart verdt det i ettertid. Gulvet lager en nydelig flyt i huset og gjør det til et godt sted å være.

Pia er en av Norges største skuespillere, og etter flere år på scener, skjermer og røde løpere verden rundt, lanserte hun akkurat et nytt klesmerke under eget navn. 

Er det en sammenheng mellom designet ditt og slik du har det hjemme? 

Jeg elsker farger. Det ser du også i kolleksjonen min. Da jeg pusset opp denne gangen prøvde jeg å være litt mer sofistikert og sober, men det må teames med en knallrosa stol eller lampe som jeg blir glad av å se på. 

Hvorfor hvite vegger? 

Jeg har alltid hatt en hvit base, men nå bruker jeg mer tre enn jeg hadde før. Jeg synes at ulike tresorter sammen med farger tilfører en varme til interiøret. Men til hverdags ser det uansett ut som en barnehage her, det er det umulig å komme seg unna, hehe. 

Har du en favorittfarge? 

Rosa og lilla. Samme fargene som i buketten på kjøkkenet. 

Puff French Pouf Burnt Rose, fra Layered. Sofabord Slit Table XL speil, fra Hay. Sofabord Slit Table XL speil, fra Hay. Vase Colour XL glass, fra Hay. Gulvlampe IC F1 messing, fra Flos. Sofa Palmdale lin, fra Layered, Viskoseteppe Solid Burnt Rose, fra Layered. Artek Zebrapute, fra Artek. Pute Salon Bengal, fra ferm LIVING. Velurpute Wine rund, fra Christina Lundsteen. Krakk Eames Stools model C, fra Vitra. Bordlampe Gravity liten grå marmor, fra Gubi.
Foto: Birgit Fauske