Siris magiske soverom i blått

Et gammelt hus ble pusset opp. Soverommet stod for tur, og det ble blått. Alt sammen – vegger, lister og tak – er malt i én og samme nyanse. Og resultatet? Magisk stemning og mange gode netters søvn.

Vi har vært på besøk hos Siri Aleksandra Olsen, som har har gitt det gamle huset sitt fra 1917 en fargerik forvandling. Siri er 34 år og jobber som Art Director og digital innholdsprodusent i designbyrået Rethink og i sitt eget byrå, Girl Crush. For et par år siden flyttet hun, mannen og de to barna inn et gammelt hus ved Frognerparken i Oslo. Oppussingen tar de litt og litt, og vi har tatt turen til soverommet – husets mørkeste og luneste rom.

Soverommet er malt i en deilig, dyp blåfarge som lokket oss til å komme på besøk. Vi har forsøkt å fange magien og den spesielle stemningen mellom disse blå veggene, og Siri deler noen inspirerende tanker om farger, minner, interiør og god søvn. Les svarene hennes lengre ned i saken, under bildene.

Soverom 5490 Serene Blue fra Jotun Lady i kombinasjon med varme detaljer.

Lunt soverom med varme detaljer. Både tak og vegger er malt i 5490 Serene Blue fra Jotun Lady. Veggene har fått ekstra liv og struktur med kalkmaling. Taklampen hang igjen fra husets tidligere eier, vegglampen fra Høvik Verk er kjøpt brukt. Sengen er redd opp med Sengeteppet Daze, Avlange velurputer i fargen Burnt Orange og linpleddet Kapra. I fotenden står den lave benken Oblique, med den oppladbare lampen Como i brunt metall og keramikkvasen Santa Fe.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer.

Mykt lys. Fargen 5490 Serene Blue fra Jotun Lady er fin i både lampelys om kvelden og i dagslys. Sengen er redd opp med Sengeteppet Daze, Avlange velurputer i fargen Burnt Orange og linpleddet Kapra. PÅ benken Oblique står lampen Como og keramikkvasen Santa Fe. I vindusposten står vasen Flood i brunt metall.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond og rispapirlampen Akari 10a

Organiske former. Speilet Pond har en myk form, inspirert av omrisset av en dam og av havets mye bevegelser - noe som passer fint til de blåmalte veggene. Den japanske gulvlampen Akari 10a er et desigikon med poetisk og rolig tilstedeværelse, som bringer lun stemning til soverommet.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond og rispapirlampen Akari 10a

varme metaller. Speilet Pond har en tynn ramme i messing, som passer til de gamle lampene med messingdetaljer. Gulvlampen Akari 10a er håndlaget og har detaljer i oransje bambus.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond, oblique benk ved fotenden av sengen i eik og rispapirlampen Akari 10a

Lave møbler gir ro på soverommet. Sengen er redd opp med Sengeteppet Daze, Avlange velurputer i fargen Burnt Orange og linpleddet Kapra. I fotenden av sengen står den lave benken Oblique, som er fin til oppbevaring av bøker eller dekorative gjenstander. Keramikkvasen Santa Fe har en matt, gråbrun farge og en organisk form.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond, oblique benk ved fotenden av sengen i eik og rispapirlampen Akari 10a

Et snev av japandi-stil. Den lave benken er inspirert av lave, japanske møbler, og inngår i den såkalte japandi-stilen, som passer godt på et soverom hvor man vil ha litt zen-stemning. Benken Oblique er laget i heltre eik. Keramikkvasen Santa Fe her laget av keramikk.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond, oblique benk ved fotenden av sengen og rispapirlampen Akari 10a og lampen como

Brunt og blått. Veggfargen passer godt til varme metaller og mørkt tre. Lampen Como kan lades opp og kan plasseres hvor som helst - fordi den ikke trenger ledning.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer. Sengeteppe Daze i bomull. Pledd Kapra i lin.

Lyse tekstiler med struktur. Sengeteppet Daze og linpleddet Kapra som et overkast gjør sengen sofistikert og delikat, og er fint i kombinasjon med de oransje velurputene.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer, speilet Pond, oblique benk ved fotenden av sengen og rispapirlampen Akari 10a og speil Pond

Nytt og gammelt. Speilet Pond og de kalkmalte veggene er myk kontrast til de gamle lampene på soverommet.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady, her i fin kombinasjon med varme detaljer som messing og brente fargenyanser.

Gammel skatt i taket. Den karakterfulle messinglampen hang igjen fra forrige eier, og har fått et forlenget liv som soverommets midtpunkt. Det skulle vise seg at de oransje tekstilskjermene kom til sinn fulle rett mot et blått tak, her malt i Serene Blue.

Soverom malt i blå maling. 5490 Serene Blue fra Jotun Lady. Portrett av Siri Aleksandra Olsen, som har har gitt det gamle huset sitt fra 1917 en fargerik forvandling. Siri er 34 år og jobber som Art Director og digital innholdsprodusent i designbyrået Rethink og i sitt eget byrå, Girl Crush.

Med sans for farger. Siri Aleksandra Olsen har har gitt det gamle huset sitt fra 1917 en fargerik forvandling. Siri er 34 år og jobber som Art Director og digital innholdsprodusent i designbyrået Rethink og i sitt eget byrå, Girl Crush.

Hvordan vil du beskrive din interiørstil?
Det er et vanskelig spørsmål, jeg liker så mye. Pinterest er blitt min beste venn i oppussingen, og en analyse av alle tavlene mine der ville nok pekt på Art Deco som hovedinspirasjon.

Huset bar preg av ulike tiår, diverse stiler og gamle trender - og vi var ikke i tvil om hva vi ønsket å beholde. Vi har tatt vare på fiskebensparkett, detaljer i gyllent metall, vinduskarmer i svart marmor, lamper i messing, og en helt fantastisk servant formet som et skjell! Det var litt strietapet her som var skikkelig fin, men den kunne vi dessverre ikke beholde på grunn av tilstanden og el-arbeid, så jeg har en liten drøm å få det tilbake i et av rommene. Det har vært viktig å pusse opp og møblere på en måte som passer til huset. Selv om det nødvendigvis ikke skulle være «min stil».

Hvordan stemning ønsket dere å skape på soverommet?
Her ville vi ha det lunt. Og luftig. Med tykke gardiner. Etter flere år med et dårlig søvn i et ganske sterilt soverom, var fokuset mest på sengen. Den skulle ha plass til hele familien! Og så ville vi at det skulle være deilig å stå opp; det myke vegg-til-vegg teppet sørger for det.

Hvilke grep har dere gjort i fornyingen av soverommet?
Vi har gjort ganske mye. Vi slo hull i veggen for å lage en halvåpen løsning mellom soverom og walk-in. Sengen er litt skjermet fra klesskapet, noe som har vært life changing med tanke på støvallergien min.

Ellers har vi sparklet, malt, byttet lister i gulv og tak, og skiftet gulv fra parkett til vegg-til-vegg teppe. Vi har beholdt dører, håndtak og de gamle radiatorboksene under vinduene.

Hvilken maling er brukt, og hvordan kom dere fram til valget?
Alt er malt i en grønnlig, dyp blåfarge – 5490 Serene Blue fra Jotun Lady. Vanlig, matt maling på himling og lister, veggene er malt med kalkmaling.

Det ble ikke så mye tid til testing, så vi fikk hjelp med fargevalget av Masaim Mahdi – en veldig dyktig interiørarkitekt. Samboeren min ville ha blått, og jeg det motsatte. Jeg ville ha en varm farge. Men så oppdaget vi at denne – Serene Blue fra Jotun Lady – passet veldig bra med mørkt treverk og andre varme toner, som messing og rustrød. Så da ble jeg litt mer samarbeidsvillig. Rommet er ganske stort, så jeg ønsket at det skjedde noe på veggflatene. Derfor ble det kalkmaling som gir en veldig fin og variert overflate. Nå ser det nesten ut som fløyel eller tapet.

Hvordan gikk det til at også tak og lister ble malt blå?
Da rommet stod klart – med hvitt tak, var det bare noe som føltes helt feil.

Jeg tok en prat med kusinen min Angela Governato – som er interiørdesigner – og hun sa helt enkelt «Ja, men hvorfor maler du ikke bare taket da?» ... så var dét gjort. Det er veldig deilig å få litt emosjonell og faglig støtte når i så mange valg. Alle stikkontakter og brytere i huset blir spraylakkert for å gå i ett med veggen. Det er litt av en jobb, og jeg er ikke helt i mål med alle enda...

Hvilke materialer og farger passer spesielt fint til denne Serene Blue-fargen, synes du?
Varme toner! Messing, rustrød, kremhvit. Og naturmaterialer som tre, papir, bambus og brunt skinn.

Hvordan følelse gir det blå soverommet deg nå?
Det er et svalt og deilig soverom, og lyset på ettermiddagen er helt magisk. Rommet gir meg ro og jeg sover veldig godt.

Hvor er de gamle lampene fra?
Lampen i taket med oransje tekstilskjermer hang igjen fra forrige eier, opprinnelig i ett av de andre rommene.

De ble plassert her litt midlertidig da vi ikke hadde noe lys, og den har fått bli. Jeg liker veldig godt den varmen den gir. Vegglampene har jeg kjøpt på Finn, og de er fra Høvik Verk, og har en litt sånn mid century-vibe over seg, som jeg liker og som jeg synes passer godt til huset.


Du liker å kombinere nytt og gammelt, hvorfor det?
Fordi jeg vil ha det hjemmekoselig. Jeg liker tanken om å innrede med ting som minner om egen barndom, og med ting som har litt ulik stil og personlighet.

Jeg vil at barna skal huske de koppene mamma hadde i skapet, det rare speilet i gangen og det
myke teppet de tråkket på da de var små. Jeg tenker at det viktigste ikke er hvordan tingene ser ut, men hva de får deg til å føle.

Stjel stilen