Interiør med vindu i gammel klassisk leilighet, gardiner i lin som henger helt ned til gulvet. Gardiner i lin

Slik henger du opp gardiner

Lurer du på hvorfor du skal ha gardiner, og hvordan de skal henge? Svarene får du her!

Først - hvorfor skal du ha gardiner?
Gardiner gjør boligen din til et hjem! Gardiner gjør det lunere, mykere, hyggeligere, finere og mer helhetlig – I tillegg til de mer praktiske funksjonene, da: Skjerme for sol, gjøre sterkt sollys mykere og mer behagelig, skjerme for innsyn, dempe lyd og forbedre akustikk. Gardiner er et av grepene som gir størst effekt når du skal blåse liv i et kjedelig rom. Når du henger opp gardiner vil du oppleve at atmosfæren endrer seg. Du vil føle deg mer hjemme.

Derfor har OsloDeco valgt Gotain som gardinleverandør
Hos OsloDeco kan du bestille skreddersydde gardiner og få de levert hjem! Vi er stolt forhandler av det svenske gardinmerket Gotain i Norge. Vi elsker lingardiner, og er litt kresne. Vi synes lintekstiler må ha et eksklusivt og elegant uttrykk. Tekstillengdene må falle og folde seg pent. Tekstilet må holde seg fint i mange år. Og det er superviktig med gode farger! Det må være behagelige nyanser som er enkle å kombinere med populære veggfarger. Og så må leveransene og logistikken fungere, da. Gotain leverer på alt det.

Gründeren bak Gotain, Eleonora Cantera sier dette om konseptet og ideen: «Da jeg skulle kjøpe gardiner til min første leilighet synes jeg alt var så dyrt, for komplisert og veldig uinspirerende. Ideen med Gotain var at det skulle være enkelt å bestille de perfekte skreddersydde gardinene i de fineste stoffene, til lavere priser. Vi har gjort utvalget lettere for kundene, med et begrenset utvalg av stoffer og farger og sydd på et multifunksjonelt bånd som gjør at de passer til alle oppheng.»

Enkel innsats - stor effekt
Vi vet at vi ikke behøver å overbevise deg om at gardiner er fint. Men du tenker kanskje at det er komplisert. Det er enklere enn du tror! La oss lose deg igjennom de få stegene som skal til for å få fikset fine gardiner til hjemmet ditt.

Interiør med vindu i gammel klassisk leilighet, gardiner i lin som henger helt ned til gulvet. Gardiner i lin

Mykere interiør. Vevde lingardiner sand fra Gotain.

Soverom grå veggfarge og grå gardiner i lin som henger helt ned til gulvet.

Fint valg til grå vegger. Tynn lingardin i fargen Grå.

SLIK GÅR DU FREM FOR Å FÅ GARDINER I HUS:

1) Bestem deg for tekstil og farge
Du har tre valg for tekstil: "Tynn lingardin", "Vevd lIngardin" og "Mørkleggende Vevd lingardin", og noen få fargevalg. "Tynn Lingardin" kommer i tre farger, "Vevd lingardin" kommer i fem. Se fargene inne på produktene i nettbutikken. Velg "Tynn lingardin" om du vil ha et lett uttrykk, om det er mest til pynt og for lett filtrering av lyset. "Vevd lingardin" gir et mer elegant og eksklusivt preg, og skjermer mer for innsyn og sol. "Mørkleggende Vevd lingardin" er det samme tekstilet som "Vevd lingardin", men med et lystett lag med tekstil på baksiden – perfekt til soverommet. Om du er i tvil om kvalitet og farge, bestill tekstilprøver hjem ved å sende mail til hello@oslodeco.no

2) Kjøp og plasser oppheng
Moderne med skinne eller klassisk med stang. Det vanligste blant våre kunder er skinne montert i taket. Se på inspirasjonsbilder og velg stilen du liker best. Skinner og stenger kan kjøpes mange steder, for eksempel på Kid og Ikea. Kjøp alt du trenger til oppheng sammen – også eventuelle kroker, så er det kun gardinene som gjenstår. Gardinene kommer med et påsydd multibånd, og passer alle typer oppheng. Les mer valg av stang vs. skinne og plassering lengre ned i guiden.

3) Mål opp
Ta frem målebånd. Gardinlengden finner du ved å måle fra skinnen eller stangen til gulvet. Antall gardiner finner du ved å måle bredden på vinduet som skal kunne dekkes av gardinen. Se mer om oppmåling lengre ned i guiden.

4) Kjøp i nettbutikken
Plott inn antall gardiner, og skriv inn ønsket lengde i cm i notatfeltet, legg i handlekurven og gjennomfør kjøpet. Vi ser over bestillingen din, og setter den i sving. Gardinene dine sys på bestilling, og du venter noen uker for å få dem levert.

5) Heng opp
Ta imot pakken med gardinene hjemme eller hent på nærbutikken/uthentested. Finn frem en krakk eller gardintrapp(!) og hekt på gardinene. Et voila!

Bilde av vindu med utsikt, og florlette, tynne gardiner i vevd lin. På et bord sår en vase i stål, med fargerike blomster i.

Vakrere lys med gardiner. Vevde lingardiner i fargen Benhvit, fra Gotain.

Fra vegg til vegg. Detaljbilde av gardin i interiør. Gardinen er festet i taket i en takskinne, og dekker hele vinduet. Vevd lingardin i fargen Benhvit, montert i takskinne, som følger hele veggen.

Fra vegg til vegg. Vevd lingardin i fargen Benhvit, montert i takskinne, som følger hele veggen.

SLIK MÅLER DU OPP GARDINER

1. Finn riktig plasserig av stang eller skinne
Om du skal ha gardinskinne i taket, kan du ha den så lang som mulig, gjerne lags hele veggen. Om du ønsker gardinstang, kan du også tenke "høyt og bredt" for å gi inntrykk av større vinduer og bedre romfølelse. Plassering av gardinstang: 20 cm over vinduskarmen og ha 50 cm bredde på hver side, slik at du får plass til generøst med gardin på begge sider av vinduet.


Tegnet illustrasjon av hvor man skal plassere en gardinstang i forhold til vinduet. Gotain og OsloDeco.

Hvis du har plass, så heng gardinene høyt og bredt for å gi inntrykk av et mer romslig og større rom.

2. Finn øvre målepunkt
Alle gardinene fra Gotain sys med et multibånd som gjør at du kan henge opp gardinene på flere måter:
Gardinskinne i tak: Mål fra tak til gulv og legg til 1 cm.
Gardinskinne på vegg: Mål fra toppen av gardinskinnen og legg til 1 cm.
Gardinstang på veggen med ringer: Mål fra undersiden av ringen og legg til 1 cm.

3. Bestem gardinenes lengde
Hvilket uttrykk passer for deg? Stramt og moderne med svevende gardiner som ikke treffer gulvet, eller litt mer elegant med et lite slep?
Mål først fra målepunktet oppe i festet og ned til gulvet, deretter legger du til eller trekker fra etter ønsket uttrykk:
LANG: Har du en klassisk leilighet med stukkatur og takhøyde, eller liker at det er litt "mye", er det fint med et slep, slik at gardinene lander godt på gulvet. Et par ekstra lange lingardiner gir et sofistikert og elegant uttrykk. Du kan legge til mellom 5-15 cm, alt ettersom hvor mye slep du ønsker.
VANLIG: Den vanlige, "standardoppskriften" er å legge til 1 cm. Da treffer gardinen gulvet, og får en elegant liten knekk nederst.
KORT: Om du ønsker et moderne, stramt uttrykk, så kan det være fint at gardinen "svever" og ikke treffer gulvet. Da kan du trekke fra 1 cm.

Tegnet illustrasjon av hvor lange gardiner kan være. Gotain og OsloDeco.

Slep, eller ikke slep?

4. Velg antall gardiner
Gardinene kommer i «enkel bredde» og «dobbel bredde». Det betyr i praksis 140 cm og 280 cm.
Om gardinene bare skal henge til pynt og ikke skal trekkes for, holder det som regel med en enkel bredde på hver side av vinduet. Eller – om du har brede vinduer blir det mer velproporsjonert med doble bredder.

Om du vil ha muligheten til å trekke for og dekke hele vindusflaten: Når gardinen er montert med fingerkroker, bølger tekstilet seg, og bredden på en enkel bredde blir på det minste ca 35 cm og på det bredeste 90 cm. For å oppnå fine gardinbølger også når gardinene er trukket for, anbefaler vi å beregne beregne 60-70 cm per gardin (enkel bredde) og 140-160 cm (dobbel bredde).

Eksempler:
Opp til 140 cm bredt vindu: Totalt to lengder vil fungere fint!
Opp til 180 cm bredt vindu: Totalt to lengder vil gå akkurat, men man bør vurdere å gå for flere lengder for penere resultat.
Opp til 210 cm bredt vindu: Det behøves tre bredder for å dekke vinduet. Om du ønsker symmetri, bør man ha totalt 4 lengder (2 stk doble bredder eller 4 stk enkle bredder)
Opp til 320 cm: To doble bredder vil fungere fint!

Soverom i klassisk bygårdsleilighet, med mørke fargenyanser og gardiner i lin som henger helt ned til gulvet. Gardiner fra Gotain og OsloDeco.

Hotellfølelsen. Lange vevde lingardiner gir eksklusiv og rolig stemning, noe som egner seg godt på soverommet! Her er det valgt Mørkleggende Vevd lingardin i fargen sand, montert på svart gardinstang. Hjemme hos Louise Hjorth. Foto Helena Nord.

Hotellfølelsen. Vevd lingardin i fargen Benhvit, montert på svart gardinstang. Hjemme hos Jana Heinrici Foto Helena Nord.

OFTE STILTE SPØRSMÅL OM GARDINER (FAQ)

Hvorfor skal man ha gardiner?
Gardiner er et effektfullt grep som gjør interiøret finere, synes vi! De skal gjøre noe mer enn bare å dekke til, de skal også gjøre det til et hyggeligere og varmere rom.

Bør jeg velge skinne eller gardinstang?
I moderne hus og leiligheter, med lav eller standard takhøyde, gjelder det lure øyet ved å feste gardinene på en skinne så høyt så mulig, helst i taket. Skinne kan også monteres med feste til veggen dersom du ikke ønsker å skru i taket. Gardinskinne gir et moderne, ryddig og stilrent uttrykk.
Om du ønsker et klassisk og tradisjonelt uttrykk og har god takhøyde, er det fint med gardinstang. De fleste av våre kunder i dag velger skinne i taket, men trenden viser at den tradisjonelle gardinstangen også er på vei tilbake.

Hvor lange skal gardinene være?
Det er ingen fasit. Tilpass lengden etter hvilket uttrykk du ønsker:
LANG: Har du en klassisk leilighet med stukkatur og takhøyde, eller liker at det er litt "mye", er det fint med et lite slep, slik at gardinene lander fint på gulvet. Et par ekstra lange lingardiner gir et sofistikert og elegant uttrykk. Du kan legge på mellom 5-15 cm, alt ettersom hvor mye slep du ønsker.
VANLIG: Den vanlige, "standardoppskriften" er å legge til 1 cm på totale lengden. Da treffer gardinen gulvet, og får en elegant liten knekk nederst.
KORT: Om du ønsker et moderne, stramt uttrykk, så kan det være fint at gardinen "svever" og ikke treffer gulvet. Da kan du trekke fra 1 cm fra totale høyden.

Hvor lang skal takskinnen være?
Så lang som mulig, pleier vi å si. Det er fint å la skinnen gå langs en hel vegg, i allefall så langt at gardinen kan henge ved siden av vinduene når de er trukket fra.

Hvilke gardiner passer i hvilket rom?
Det er ingen fasit, men Mørkleggende Vevd lingardin er et opplagt valg til soverommet. Og til en TV-stue (man vil ikke ha sol inn på skjermen!) Vevd lingardin er fin i både stue og soverom om du liker det litt tunge og elegante uttrykket. Tynn lingardin er veldig fint i en stue, spesielt ved en verandadør - det gir et florlett, mykt uttrykk, og beveger seg fint i vinden når døren er åpen.

Hvilken gardin bør jeg velge på soverommet?
Dersom du sover best i et helt mørkt rom, blir du nok et lykkeligere menneske av å velge Mørkleggende Vevd lingardin. Et annet alternativ er å ha rullegardin for mørklegging, og supplere med vevde lingardiner eller tynne lingardiner for estetikkens skyld. Gjennomskinnelige gardiner er fint når du vil slippe inn mykt lys i rommet, men vil unngå de mest stikkende og sjenerende solstrålene.

Hva er forskjell på enkel og dobbel bredde?
Gardinene kommer i «enkel bredde» og «dobbel bredde». Det betyr i praksis 140 cm og 280 cm. Det heter dobbel bredde, fordi det er to tekstilstykker som er sydd sammen, slik at du får en bredere gardin. Maks bredde på tekstilruller fra fabrikk er 140 cm. De kunne også vært kalt «smal 140 cm» og «bred 280, med søm på midten». Til store vinduer trenger man ofte flere lengder, og da kan man velge doble bredder, for jevnere bølger og enklere håndtering av gardinen.

Har lengden på gardinene noe å si på prisen?
Nei, prisen endrer seg ikke etter lengden. Samme pris på alle langer opp til 310 cm. Det er bare antallet gardiner som har noe å si for prisen.

Hva er maksimal lengde man kan bestille på gardinene?
310 cm er maks lengde for bestilling i nettbutikken vår. Om du trenger lengre gardiner, kan vi fikse det - da sender du en mail til hello@oslodeco.no.

Hvordan beregner jeg antall gardiner?
Om gardinene bare skal henge til pynt og ikke skal trekkes for, holder det som regel med en enkel bredde på hver side av vinduet. Eller doble bredder som fyller litt mer og er mer proporsjonerte til brede vinduer. Om du vil ha muligheten til å trekke for og dekke hele vindusflaten, anbefaler vi å beregne 60 cm - 70 cm per gardin (enkel bredde).

Når gardinen henger oppe på kroker, bølger den seg og blir litt smalere.
Enkel bredde 140 cm: Anbefalt beregning: 60 - 70 cm (Dekker totalt 35 - 90 cm)
Dobbel bredde 280 cm: Anbefalt beregning: 140 - 160 cm (Dekker totalt 70 - 180 cm)

Eksempler:
Opp til 140 cm bredt vindu: Totalt to lengder vil fungere fint!
Opp til 180 cm bredt vindu: Totalt to lengder vil gå akkurat, men man bør vurdere å gå for flere lengder for penere resultat.
Opp til 210 cm bredt vindu: Det behøves tre bredder for å dekke vinduet. Om du ønsker symmetri, bør man ha totalt 4 lengder (2 stk doble bredder eller 4 stk enkle bredder)
Opp til 320 cm: To doble bredder vil fungere fint!

Hvor langt ut fra veggen skal takskinnen monteres?
6 cm eller mer. Gardinene bør henge fritt, så om du har andre ting som stikker ut av veggen – som ovn, vindusbord, hylle eller lignende – kan du plassere skinnen enda lengre ut fra veggen.

Hvordan oppheng anbefaler dere?
Takskinne med fingerkorker!

Hvordan fungerer oppheng med fingerkroker?
Du hekter fingerkrokene først på gardinen, i det påsydde multibåndet. Deretter hekter du fingerkrokene på gliderne som er montert i skinnen, eller på ringene til gardinstangen.

Hvor mange gardinkroker trenger jeg?
Én gardinlengde (enkel bredde) som henges i skinne behøver 20 stk gardinkroker.
Én gardinlengde (enkel bredde) som henges på stang behøver 10 stk gardinkroker.

Skal jeg kjøpe høy fingerkrok eller lav fingerkrok?
Lav gardinkrok for oppheng i skinne. Høy til gardinstang.

Er prisen på siden inkludert tilpasning/skredder?
Ja! Prisen i nettbutikken er for komplett, ferdig sydd gardin.

Må gardinene dekke hele vinduet?
Gardinene kan fint "bare" henge til pynt.

Hvordan beregne pris?
Fin gardinen du ønsker deg (her), plott inn antall gardiner du ønsker, legg i handlekurven – så ser du hva totalprisen blir.

Hvordan henger man opp takskinne?
Montering må tilpasses materialet i taket ditt. Å feste gardinskinne i himlinger av sponplater, trefiber eller panelbordeller er ganske enkelt, men å feste gardinskinne i gipsplater eller puss/murtak for eksempel, bør gjøres med omhu - da bør du finne bjelkelag eller bruke spesialbolter. Om det er vanskelig å montere i taket ditt, kan du også montere skinnen med veggfeste. Plasser festet så høyt du kan, så får du samme effekt som takmontering. Om du synes det er vanskelig eller er usikker kan det være lurt å ringe en handy venn eller en håndverker.

Beskytter gardiner møblene mine fra falming?
Ja, til en viss grad. Gardiner filtrerer en god del av det sterke, direkte sollyset som kan være litt hardt på noen møbler og tekstiler. Om du vil stenge sollyset helt ute, kan du velge Mørkleggende Vevd lingardin, som har et helt lystett tekstillag på baksiden.

Hvilke farge bør jeg velge på gardinene?
Det kan være fint å ta utgangspunkt i veggfargen og de store møblene, som sofaen, kjøkkenskapene eller sengen. Vi selger mest av fargen Sand - det er en nydelig gardinfarge til veggfarger i varmgrå, beige nyanser (Feks. 12075 Soothing Beige, 1624 Letthet, 1140 Sand, 1024 Tidløs, 10679 Washed Linen, 10341 Kalk fra Jotun). Gardinfargen Grå er fin dersom du har kjøligere gråtoner på møbler og vegger (Feks. 9930 Tåkedis, 9911 Nøytral, 8094 Dunkel, fra Jotun.) Har du helt lyse eller hvite vegger, kan den rene gardinfargen Hvit være fin. Vi synes det er fint når gardinene forsterker uttrykket i rommet - har du mørke vegger og litt dunkel stemning, er det fint med mørkere farger på gardinene. Om du har lyse veggfarger og liker det lette og luftige uttrykket, er det fint å holde seg til hvite eller lyse gardiner!

Kan man bestille tekstilprøver?
Ja! Send oss en mail til hello@oslodeco.no

Kan man låne med seg hele gardiner med hjem?
Vi har noen gardiner til utlån fra våre kontorer i Oslo - send oss en forespørsel på hello@oslodeco.no.

Kan dere hjelpe meg med å velge gardiner?
Ja! Vi veileder deg gjerne. Send oss spørsmål, og gjerne et bilde av rommet til oss på hello@oslodeco.no.