Slik henger du opp gardiner

Lurer du på hvorfor du skal ha gardiner, og hvordan de skal henge? Svarene får du her, sammen med masse inspirasjon til hvordan stuen din kan forandres med deilige tekstiler.

– Da jeg skulle kjøpe gardiner til min første leilighet synes jeg alt var så dyrt, for komplisert og veldig uinspirerende.  Sier Eleonora, gründeren bak gardinsuksessen Gotain.  

– Det var ingen butikker som hadde bilder av hvordan gardinene skulle se ut når de var ferdig sydde, og det var umulig å få med seg tekstilprøver hjem uten at det kostet masse penger. Forklarer hun.

Med en utdannelse innen finans og økonomi og en karriere i Acne bak seg, var det kort vei for et bankende interiørhjerte å starte Gotain. 

– Ideen var at det skulle være enkelt å bestille de perfekte skreddersydde gardinene i de fineste stoffene, til lavere priser. Vi har gjort utvalget lettere for kundene, med et begrenset utvalg av stoffer og farger og sydd på et multifunksjonelt bånd som gjør at de passer til alle oppheng.

Eleonora Cantera er gründeren bak Gotain.

Gardiner skal forbedre interiøret og gjøre det til et hyggeligere rom.

Vevde lingardiner sand fra Gotain.

Hvorfor skal man ha gardiner, og hva gjør de med rommet?
Tekstiler og gardiner skal være med på å løfte rommet. De skal gjøre noe mer enn bare å dekke til. Gardiner skal forbedre interiøret og gjøre det til et hyggeligere rom, samtidig som de skal understreke detaljene i rommet. Et par velurgardiner gir metalliske gjenstander en ekstra glød, mens et par ekstra lange lingardiner gir et sofistikert og uformelt uttrykk. 

Mange er litt redd for gardiner, hvorfor tror du det er slik?
Jeg var også redd for gardiner, og da jeg skulle kjøpe skreddersydde gardiner ble jeg overøst med spørsmål som jeg ikke klarte å svare på. Det er ikke rart at mange blir redde for gardiner med så mange vanskelige valg. Med Gotain ville vil gjøre det litt enklere å ta et valg. Det har vi klart gjennom å velge de beste materialene, i de fineste fargene og med et oppheng som både kan henge på gardinstang og skinne.    

Har du en liten stue, kan to gardiner dekke to vinduer ved å ha en lang gardinstang som går over langs hele veggen. Velurgarder Military Grey, fra Gotain.

Velurgardine Military Grey, passer med lyse vegger, og varme toner. De er også fine sammen med andre nyanser av grønt og tre.

Gardinene kommer med et multifunksjonelt bånd, som gjør at de passer til alle type oppheng. Her er velurgardinene hengt opp i en skinne.

Velurgardiner i fargen Petrol, fra Gotain.

Hvis du ønsker at Gardinene skal ha et slep, måler du 10-15 cm ekstra for å få den perfekte lengden.

Velurgarder i fargen cream. fra Gotain.

Hvordan velger man gardiner som passer til interiøret?
Generelt vil jeg si at de fleste gardintypene fra Gotain passer i alle rom så lenge du velger en farge som passer til resten av møblene. Er du usikker på hva du skal velge, hadde jeg gått inn i bildebanken vår for inspirasjon, eller fulgt oss på Pinterest.  

Når bør man velge skinne og når bør man velge  gardinstang?
For et mer klassisk uttrykk og takhøyde gjør gardinstang seg best. I moderne leiligheter og hus med standard takhøyde gjelder det lure øyet ved å feste gardinene på en skinne så høyt så mulig, helst i taket hvis det går an.  

Hvor lange skal gardinene være, og hvordan måler man?
Man må tilpasse lengden etter hvilket uttrykk du ønsker og hva som passer hjemme hos deg. Har du en klassisk leilighet med stukkatur og takhøyde, er det fint med et lite slep slik at gardinene lander på gulvet. Du kan legge på mellom 5-15 cm, alt ettersom hvor mye slep du ønsker. For å få riktig lengde, måler du fra gardinstangens overside og ned til gulvet.

Vevde lingardiner i fargen Benhvit, fra Gotain.

Gardiner skal forbedre interiøret og gjøre det til et hyggeligere rom, samtidig som de skal understreke detaljene i rommet.

Slik måler du:

1. Hvordan skal gardinene henge
Heng gardinene høyt og bredt for å gi inntrykk av et mer romslig og større rom. Lag plass og bredde ved å a gardinene henge fra tak til gulv, og godt utenfor vinduskarmen hvis du har plass til det. Har du standard takhøyde og et moderne uttykk, er det fint å henge gardinene på en skinne i taket.

Hvis du har plass, så heng gardinene høyt og bredt for å gi inntrykk av et mer romslig og større rom.

2. Målepunkt

Alle gardinene fra Gotain sys med et multifunksjonelt bånd som gjør at du kan henge opp gardinene både på skinne og på gardinstang.

. Når du har funnet ut hvilket oppheng du skal ha, se på tegningens piler hvilket punkt det skal måles fra (se tegning over).

Finn ditt målepunkt.

3. Gardinenes lengde
Hvilket uttrykk passer for deg? Stramt og moderne med flytende gardiner,  eller mer avslappet med et lite slep? Flytende - måle fra målepunktet til gulvflaten. Sveipende - måle fra målepunktet til gulvflaten og legg til 5-10cm. Slepende - mål fra målepunktet og legg til 15 cm.

Slep, eller ikke slep?