Slik innreder du en fin spiseplass

Et bord og noen stoler, og vips så har du en spiseplass. Men hvordan gjør man den innbydende, funksjonell og elegant? Her er våre beste tips!

1. Størst effekt med stoler
Om du har begrenset budsjett og må velge én ting – enten nye stoler eller nytt bord – kan det være lurt å prioritere stolene. De skal man tross alt sitte i, og stolenes skulpturelle form er godt synlig og gjør mye ut av seg. Gå for god design, så har du stoler du kan glede deg over i mange år og som ikke taper seg i verdi. Og husk – god design handler ikke bare om utseende, men også funksjon og kvalitet! (Om man ikke kan kjøpe seks stoler på en gang, kan man kjøpe noen om gangen, ha det som et spareprosjekt og som fast punkt på ønskelista!)

Stoler, Eames Wire Chair DKR-2 svart med sandfarget skinn fra Vitra. Bord, Mater Dining Table fra Mater.

Stoler, Coco, fra Gubi. (Alle møbler og lampen på bildet kan bestilles gjennom oss, ta kontakt på kundeservice@oslodeco.no for hjelp.)

2. Lys og stemning
Er det noe som tar spiseplassen fra fin til fantastisk, er det en flott lampe! En lampe over spisebordet har i hovedsak to funksjoner: 1) Gi godt og stemningsfullt lys. 2) Være et blikkfang og dekor.

Det viktigste er altså å sørge for nok lys. Om lampen over bordet er rommets eneste og viktigste lyskilde, bør den lyse opp i alle retninger. Lamper med glasskupler er i så fall et godt valg. Men dersom rommet ellers er godt opplyst av andre lyskilder, holder det at lampen lyser ned på bordplaten, og at den fungerer mer som dekorativt objekt.

Det kan også være fint å ta hensyn til bordets form. For eksempel; over et langt bord er det fint med flere lamper på rad eller en avlang lampe som følger bordets form. Og et rundt bord kler godt en enkel pendel. Men dette er smak og behag, og det kan selvsagt også være fint med en enkel pendel over et langt bord, og så videre!

Lampe, TR Bulb Suspension Frame, fra Menu. (Alt på bildet kan bestilles gjennom oss, ta kontakt på kundeservice@oslodeco.no for hjelp.)

Lampe, IC S1 fra Flos. Bord, Gubi spisebord med rød glassplate fra Gubi. Stoler, Eames Wire Chair DKR-2 svart med sandfarget skinn fra Vitra.

Lampe, Multi Lite, fra Gubi. Stoler, Beetle, fra Gubi. (Alt på bildet kan bestilles gjennom oss, ta kontakt på kundeservice@oslodeco.no for hjelp.)

3. Smart og fin oppbevaring
Mange av tingene som tar opp plass i kjøkkenskapene er til bruk på spisebordet – som servise, vinglass, servietter, duker, stearinlys, lysestaker og vaser. Det er ingen dum ide å oppbevare nettopp disse tingen ved spiseplassen – det gjør pådekkingen mer effektiv, frigjør plass i kjøkkenskapene, og gjør dessuten spiseplassen hyggeligere og mer møblert. Om du ikke har plass til et vitrineskap, skjenk eller en reol, er vegghengte hyller et fint alternativ!

Vitrineskap Haze, fra ferm LIVING.

Vegghyller, Demon, fra Gubi. (Kan bestilles i flere størrelser og formater, ta kontakt på kundeservice@oslodeco.no for hjelp.)

Bokhylle, Ryle, fra Broste. 

4. Naturlig innslag
Vil man gjøre spiseplassen innbydende og delikat, kommer man ikke utenom en bukett friske blomster eller greiner! Det frisker opp hele rommet, og er med på å forsterke den stemningen du ønsker deg. På et stort bord kan "vanlige" vaser se litt små ut, så det er fint å ha en litt større vase til spiseplassen.

Vasen Vako i den fine spisestuen til Mette Mortensen. Se mer fra hjemmet hennes her. Foto: Birgit Fauske

Vaser fra Hay. Foto: Birgit Fauske