Slipp våren inn! Slik får du mest ut av blomstrende greiner

Nå er tiden inne for å hente inn vårgreiner, slik at vi kan nyte blomstringen i egen stue ... Men hvilke greiner er fine å hente inn? Skal de stå i skygge eller sol?

OsloDeco har langt flere vaser å by på, enn vi har kunnskap om magnoliagreiner eller blåbærlyng. Derfor har vi tatt en kjapp prat med en dame vi trygt kan kalle en blomsterekspert: Anne Holter-Hovind, som står bak Norges mest leste hageblogg!

Anne Holter-Hovind, driver hagebloggen Moseplassen. Her i sin grønne oase midt i byen, på Frogner i Oslo. Foto: Heidi Holter-Hovind

Pynt opp hjemmekontoret med vårlige greiner! Dra på raid i en tantes hage, eller plukk med deg noen fra din lokale blomsterbutikk! Vase på skrivebordet er Gravity, Lysestakene er Ambur.

Hva er greia med vårgreiner?
Å ta inn noen grener og drive frem blader eller blomster er en genial måte å skape vårstemning på stua. Du kan ha noen korte grener i en lav vase på bordet, eller en lang gren i en gulvvase, Det lette utrykket kan passe inn i alle stiler, og vaser.

Hvilke greiner er fine å ta inn?
Har du egen hage så kan du gjerne prøve deg frem med ulike grener fra busker og trær der. Alt vil få blader, noen vil få blomster. Har du pollenallergi så unngår du bjørk, alm og andre du tror du reagerer på.

Men hva med dem som ikke har hage da, kan de også plukke greiner ute?
Har du ikke egen hage så skal du spørre grunneier før du forsyner deg, men dersom du bruker saks og er beskjeden så kan du ta noen grener i en et kratt i en grøftekant uten at det vil genere. Men ikke klipp i parker og andre steder hvor busker og trær er til pryd for fellesskapet. Om du ikke har egen hage kan ringe på til en nabo eller raide en tantes hage, og passer ikke det så selger blomsterbutikkene grener, så her er muligheter for alle.

Når passer det å ta inn greiner? Og er det ulike sesong på ulike slag?
Det er bare å kjøre på med alt av grener nå.

Hvilke greiner ser ekstra fine å ta inn?
Noen av mine favoritter er:
- Blåbærlyng. De er lave og lette med nydelig irrende grønn farge både på gren og blader.
- Kirsebær, epler, plommer mm. Alle frukttrærne blomstrer på bar gren, men unngå de helt rette skuddene de har ikke blomsterstand.
- Syrin. Ikke alltid så enkel å lykkes med, men verdt forsøket.
- Kastanje. Kule blader, har du flaks får du blomster
- Gullbusk.

Hva er dine beste tips til å få greinene til å blomstre skikkelig?
1. Gi grenene godt snitt. For å orke å sette blomster så må grenen ha tilgang på vann. Du kan hjelpe til med å lage et langt skarpt skråsnitt.
2. Næring. Har du en pose næring tilovers fra blomsterbutikken? Ha det i vannet, de greier seg uten, men setter pris på mat.
3. Bytt vann i vasen minst en gang i uken.
4. Plasser buketten der det er varmt og lyst, da går blomstringen raskere. OBS: Direkte sydvent sol kan dog virke uttørkende.
5. Du kan gjerne dusje knoppene litt med vann av og til, spesielt om knoppene blir stående i sol og tørt inneklima, ettersom at det kan virke uttørrende.
6. Aller best blir det om du gir grenene en plastbolig så de bor i fuktig mikroklima, men det ser det jo ikke så koselig ut og jeg gidder derfor aldri det.

Har du noen spesielle tips for Magnolia-greiner?
Nei, det er samme tips for den som de andre.

Hva må man tenke på med vaser?
Det er viktig at vasen ikke velter, om du vil ha lange grener i vasen så er derfor en fordel med vaser som er tunge og har lavt tyngdepunkt. Det kan være enklere å få grenene til å stå som ønsket om det er trang åpning på vasen. Utover det er det fritt frem for å leke både med former og farger. Se på vase og gren som helhet, og har du store grener så plasser grenene slik at de aktivt tar plass i rommet, og ikke bare blir en liten pynt uten sammenheng.

Og så et lite bonustips:
Mange blomsterbutikker i Oslo og delvis utenfor har pga coronarestriksjoner ikke lov å ta i mot kunder inn i butikken, men de kan sende eller selge utenfor. Ring din lokale sjappe og spør de hvordan de gjør ting.

--

Vi har kjøpt oss noen kirsebærgreiner, satt dem i noen av vasene våre – og så er det bare å glede seg til hvite blomster som snart springer ut!

God vår!

Ostrea Rock i fargen Rust og Water Swirl i fargen Amber. Sistnevnte er ca en halv meter høy, og kan også stå rett på gulvet.

Vasen Splash fra Hay i flekkete i klart, hvitt og brunt glass, er også en tung og stødig vase, som passer høye Vase Splash brun og tunge greiner.

Vasen Elvas i brunt glass med bobler, har en smal base og åpen topp, og passer litt mindre greiner.

Ostrea Rock i fargen Rust er stødig og gir god støtte til tunge greiner.