10 inspirerende belysningstips!

Lamper kan hjelpe deg med mye. Økt romfølelse, mer fokus på detaljene du er glad i, bedre stemning og indre sjelefred, blant annet. Her er gode tips som kanskje kan gi deg noen lyse ideer.

1. Tenk møblering før lyssetting!
Om vi er heldige rekker vi å skyte inn et tips til deg som er tidlig i prosessen: Skal du bygge nytt eller pusse opp og samtidig sette inn nye strømuttak for belysning er det lurt at du tenker godt gjennom hvor for eksempel spisebordet, godstolen du leser i, sengen og skrivebordet skal stå. Da unngår du å trekke lange ledninger gjennom rommet der du trenger lys. Og, hvis du som oss liker å ommøblere fra tid til annen, kan det være lurt å legge opp noen ekstra uttak her og der - slik at du kan flytte rundt på bord- og gulvlamper etter lyst og behov.

2. Lag på lag - du trenger mer lys enn du tror.
Selv om vi lever store deler av året uten særlig mye dagslys er det gjennomgående i norske hjem: Vi har for lite belysning. Mer lys er som regel alltid bedre! Flere lyspunkter gir mye bedre romfølelse og åpner for variasjon i lyssettingen, slik at man kan legge til rette for ulike aktiviteter og stemninger. God belysning skal sørge for at rommet kjennes godt å være i uansett hva du bruker det til! Plasser de ulike lampene og lyskildene med nivåforskjeller i rommet, slik at ikke alle lyspunkter er i lik høyde.

Høyt opp = taklamper, spotter, innfelt belysning, pendler
Midt imellom = gulvlamper, bordlamper i vindu, på kommode eller skjenk. Bildebelysning.
Lavt = lamper på lav fot, lave gulvlamper, LED-lys lenker osv.

Tips! Mange lamper kommer i serier med ulike varianter. Velg deg en lampeserie du liker, og gjenta designen i ulike varianter i samme rom eller rundt i hjemmet, så skaper du et helhetlig uttrykk. Seriene Hashira fra Menu , Copenhagen fra &tradition er gode eksempler.

Å bruke ulike lamper fra samme serie skaper et harmonisk uttrykk i rommet. Vi liker spesielt godt det stemningsskapende lyset serien Copenhagen fra &tradition gir, som også inkluderer en vegg- og taklampe.

La blikket vandre rundt i rommet med lamper i flere høyder. Bord- og taklampe i serien Hashira fra Menu. Den lille Bordlampen er Torso, også fra Menu.

3. Åpne opp rommet ved å lyssette veggene!
En feil mange av oss gjør er å la lyset flomme over gulvet istedenfor veggene. I tillegg til at vi får lyset rett i hodet oppleves rommet mye mindre enn det er! Velg lamper som gir jevnt lys med god spredning (såkalt "generell belysning") som også treffer veggene, og legg til strategisk plasserte vegglamper. Vegglamper er også fint alternativ om du vil unngå for mye belysning i form av takspotter og skinner.

Lyset (både det naturlige dagslyset og fra lamper) blir bedre utnyttet dersom du har lyst interiør - som hvitmalte vinduskarmer, lyse vegger og lyse gardiner. Mørkt interiør derimot, som mørke møbler, tepper og vegger sluker lyset i rommet, og vil derfor gjøre behovet for veggbelysning desto større!

Tips! Dersom du har teksturerte vegger – som fliser, mur eller kalkmaling – vil vegglamper fremheve den spennende strukturen!

Vekklampen Cobra er en dekorativ vegglampe som gir indirekte lys. Den er spesielt fin på kalkmalte vegger! Lampen kan bestilles i flere farger.

Vegglampen 9464 i messing ble designet av Paavo Tynell i 1947. Den gir et mykt og dekorativt lys og er fin å henge alene, eller i par.

4. La måltidet skinne og roen senke seg.
Enten det er hverdag eller høytid – en lavthengende, dimbar pendellampe sørger godt spiselys og behagelig stemning ved bordet! Du kan gå for et skikkelig blikkfang eller en stilren lampe som glir inn i omgivelsene - det viktigste er at den sprer lyset godt og ikke blender øynene. En lampe med synlige pærer bør dimmes, og være supplert av annen belysning. Et godt valg for spisebordet er en lampe med retningsstyrt lys ned på bordplaten, og en tommelfingerregel er å la den henge en god halvmeter over bordet, men her bør du prøve deg litt frem avhengig av hvilken lampe du går for.

Tips: Om du har et langt bord, kan det være fint med en avlang lampe med flere lyskilder, for eksempel Long-variantene av lampene fra Rubn, eller to-tre av samme pendellampe på en rekke, slik får du lys på hele bordflaten.

Lampeserien Lord fra svenske Rubn kommer i flere varianter som passer over spisebordet. Dette er Lord Bouquet.

Stilren klassiker som gir godt lys på spisebordet. Taklampe Flowerpot VP7 fra &tradition.

5. Hotellfølelsen på soverommet.
Det er noe ekstra staselig ved å sove på et deilig hotellrom der sengen er god, flatene er rene og belysningen er like dekorativ som den er funksjonell. For å få den samme følelsen på soverommet hjemme anbefaler vi å frigjøre plass på nattbordet ved skru opp et par klassiske (og gjerne justerbare) vegglamper på hver sin side av sengen. Sammen med en dimbar taklampe, en myk seng, og tilhørende raffinert sengetøy skaper du enkelt et elegant og innbydende rom det kan bli vanskelig å komme seg ut av.

Tips: For en moderne og overraskende effekt, og alternativ til veggmonterte lamper, kan du feste to mindre pendler i taket, og la de henge lavt ned mot nattbordene.

Vegglampen Gravity gir hotellstemning til soverommet - den har bevegelig arm, dimmer og tekstilskjerm. Kommer i to størrelser og med to valg for tekstilskjerm: canvas og hvit.

Vegglampen Precise kommer i to varianter, svart og messing.

6. Få frem detaljene - lyssett det nære og kjære!
Elementer som malerier, bilder, bøker, kunstobjekter og planter gjør interiøret vårt personlig og unikt. De uttrykker hvem vi er – og som regel hører det gode minner og historier til! Gi ekstra liv og oppmerksomhet til planter og objekter ved hjelp av bord- og gulvlamper og pendler, og la veggkunsten komme enda bedre frem med vegg- og taklamper. Er det bokhyllen som er full av minner kan det være fint å lyssette denne godt også!

Den oppladbare Como gir stemningsfullt lys til objekter som den plasseres sammen med.

Fang blikket med den skjellformede lampen 5321, med fine detaljer i rotting og messing, designet av Paavo Tynell i 1938.

7. Gjør et godt førsteinntrykk.
Gangen er det det første som møter deg og gjestene dine når døren åpnes hjemme - så her vil vi ha god stemning fra start! Siden dette gjerne er rom som mangler vinduer og dagslys er det fint å lyssette veggene for å åpne opp mest mulig, og la en vakker bord- eller gulvlampe sørge for en ekstra hyggelig atmosfære ved velkomsten. Fører gangen din videre inn i et trappeløp må du huske på god belysning også her. Og er du så heldig å ha litt plass og riktig takhøyde vil en større, unik taklampe hengende mellom etasjene være et misunnelsesverdig blikkfang!

Bordlampen Copenhagen har detaljer i brun messing og skjerm i opalglass, gir godt med lys passer godt på en hylle i gangen.

Taklampen Formakami kommer i tre varianter, og er en moderne variant av den klassiske rispapirlampen. Den avlange varianten Formakami JH3 passer spesielt godt i et trapperom.

8. Bruk mykt lys til å sette stemningen.
Skap gode, behagelige rom ved å tilføre ulike typer sanselige materialer og teksturer som bryter med resten av interiøret – også i form av belysning! I tillegg til dimbare lamper avgir nemlig gjennomskinnelige lampeskjermer i tekstil og rispapirlamper et eget type mykt og innbydende, varmt lys. Bruk de gjerne på for eksempel soverommet, i stuen og over spisebordet hvis du ønsker at disse rommene skal mane frem ro og lave skuldre.

Torso bordlampe er en moderne variant av den nostalgiske, klassiske bordlampen med skrå skjerm. Den dimmes på berøringspunkt på toppen av skjermen, og gir stemningsfullt lys.

Rispapirlamper er forbundet med minimalistisk japansk estetikk, og passer godt inn i våre skandinaviske hjem. Lampe Rice Paper Shade fra Hay gir lyset mykt og behagelig lys og skaper en stemningsfull atmosfære.

9. Oppladbare problemløsere.
Oppladbare lamper har mange fordeler. De kan plasseres hvor som helst, og du trenger ikke lengre å begrenses av plasseringen av strømuttakene hjemme. Sett en bordlampe i kjøkkenhyllen eller rett på kjøkkenbenken, skap bistrovibber på spisebordet, eller plasser de i mørke bokhyller. I tillegg kan de flyttes rundt på, og åpner for spontanitet og mer variert bruk av hjemmet!

Tips: Små, oppladbare lamper er fine å med seg ut for kveldskos på balkongen eller til barnerommet når man skal ha en koselig lesestund. LED-lamper blir ikke varme, så de er tryggere å bruke i forbindelse med lek og aktiviteter sammen med barn.

Manhattan er en oppladbar bordlampe med tekstilskjerm som gir bistrostemning til bordet!

Lampene Como og Manhattan passer godt i mørke bokhyller!

10. Gå for noe uventet!
Har du lyst til å tilføre interiøret det lille ekstra, kan du gå for lamper som blir overraskende og iøynefallende blikkfang. Kunstferdige lamper med spennende former gjør nytten som dekorative objekter også når de ikke er bruk, og gir deg noe vakkert å hvile øynene på!

Den ikoniske bordlampen Gatto, designet av Achille and Pier Giacomo Castiglioni i 1960 er både skulptur og god lyskilde i ett!

Vuelta-lampen er en dekorativ lyskilde, formet som en skulpturell bue som minner om gamle søyler og arkitektur. Den er laget av hvitt opalglass, med en rillet overflate som gir den et appellerende uttrykk.