Plantedilla: Møt den trendige, den supersøte og den skulpturelle

Grønne planter er den fineste pynt. Vi jakter stadig nye favoritter, nå er det disse tre som gjelder.

1. Monstera Det største trendplanten av dem alle er (fremdeles) Monsetraen, eller Vindusblad som den også kalles. Nå er den like pop som på 70-tallet. Lett å holde i live, vokser i hurtig tempo og vakker som bare det ... Ikke rart vi elsker den. De unge små hjerteformede bladene vokser seg raskt større og mørkere, og utvikler etterhvert de karakteristiske og dekorative revnene. Stiltips: Rydd plass til en stor plante, og skap wow-effekt. Jo større, jo bedre! Kjøp heller èn stor plante enn flere små.
Stelletips: Det skal mye til for å drepe Monsteraen, men for å få den til å vokse seg stor, må den pottes om hvert år. Røttene må vokse like mye som stilkene, og om de har det for trangt, bremses veksten. Bladene strekker seg mot solen, derfor kan du vri planten slik at den vokser den retningen du vil.

Foto: OsloDeco

Illustration photo

2. Pilea
Kinesisk pengeplante, som den også kalles, er en søt liten sjarmør, med små, nesten trill runde blader. Dette er planten for deg som liker søte detaljer i interiøret. For om man kan kalle en plante for søt, må vi benytter vi anledningen nå. Pilea har stått i mange besteforeldres vinduskarmer, etter at den ble tatt med fra Kina til Norge på 40-tallet. siden da har den formert seg ved at stiklinger er gitt videre, til venner og bekjente, og det er slik er det fremdeles. Så ikke bare er den søt og nostalgisk, den er også sosial. Finn en Pilea-venn og bytt til deg en stikling! 
Stiltips: Siden Pileaen trives og vokser lett, skal den egentlig deles og trimmes for å beholde formen, men vi liker den best sånn her: Assymetrisk og snodig. Forsterk gjerne det nostalgiske uttrykket med en søt potte. 
Stelletips:
Mye lys, men ikke direkte sollys. Liker ikke å stå tett på varekilder eller for mye vann. Den vil tørke mellom vanninger men liker en dusj vann i ny og ne.

3. Opuntia
Store kaktuser, som denne flate og piggløse varianten (trolig fikenkaktus), fremstår som rene skulpturelle objekter og gir stor dekorativ effekt. Denne er jo nesten mer en skulptur enn en plante. De flate stenglene har fine former og teksturen med de regelmessige areolene er fascinerende fint! 
Stelletips:
 Kaktuser tåler tørr luft, og bør ha det varmt. Ett oppvarmet vinterhjem er altså et ok sted å være, så lenge den får se sola så mye som mulig. Vannes maks et par ganger i måneden.
Stiltips:
Små kaktuser er søte, men gjør ikke så mye ut av seg, så go big! Velg en enkel potte, med enkel form som ikke stjeler fokus fra den fine formen på skulpturen ... ehm, planten!