Trendy travertin!

Elsker du varige og naturlige materialer? Ta vel imot materialet som gjør interiøret ditt sanselig og innbydende – og som varer evig!

Et av våre nye favorittmaterialer er travertin! Det er en type kalkstein som kjennes sanselig, elegant, varm og innbydende på en gang. Med andre ord: Et fint materiale å invitere inn dersom du vil skape rom som er gode å være i.

Denne steinen er blitt flittig brukt i historisk arkitektur i århundrer (Colosseum i Roma og Sacre Coeur i Paris for å nevne noe), og brukes fortsatt av arkitekter verden over. Men nå har altså også designerne fått opp øynene for travertin, og noen av de største designprodusentene som har omfavnet materialet den siste tiden er Ferm Living, Gubi, &tradition og Menu.

Felles for flere av produktene er de tydelige, arkitektoniske referansene, og hvordan selve materialet spiller hovedrollen. Men uttrykket i travertinen varierer – naturlig nok – og fargene spenner fra kremfarget, lys beige, til brunt, oransje og rødt. Den porøse teksturen gjør at det også skapes intrikate mønstre når steinen blir til, noe som gir hver overflate en helt unik patina når det bearbeides.

Tips! Om du har mange elementer i samme farge i samme rom, feks mye grått eller beige, er det spesielt viktig å variere teksturer og blande ulike materialer for å gjøre helheten varm og spennende. Et bord i beige travertin er nydelig inntil en beige sofa! Og om bordet har en litt blank overflate, er det fint med et strukturert teppe med matt overflate.

Harmonisk stue i naturfarger, innredet med sofabordet Distinct fra Farm living, teppet Loop i fargen Shade fra Ferm Living og stolen Tearoom fra Menu. (Foto: Hege K. Dahl.)

Harmonisk stue i naturfarger, innredet med sofabordet Distinct fra Farm living, teppet Loop i fargen Shade fra Ferm Living og stolen Tearoom fra Menu. (Foto: Hege K. Dahl.)

Fordelen med travertinstein er at den i tillegg til å vare evig, er innbydende å både se og ta på, og den vil være et blikkfang i rommet uansett hvilken størrelsesorden du går for. Så om du ikke har plass til et helt spisebord, finnes det flere småbord i ulike fargevarianter i Epic-serien til Gubi, samt i den sandfargede Distinct-serien til Ferm Living. Lampene JWDA og Reverse fra Menu, og dekorfatet Plate fra &tradition er også gode alternativer om du vil tilføre travertin i mindre (men like slående vakker) skala.

Gulvlampen JWDA med fot i travertin fra Menu.

Vakre strukturer i bordserien Epic fra Gubi.

Steinfatet Plate i travertin, fra &tradition.

På travertinspisebordet hos Miriam står vasen Colour fra Hay og en gammel kinesisk keramikkvase. Stol i valnøtt, Pavilion AV1, fra &tradition. Lampe, Semi Pendant, fra Gubi. (Se mer av leiligheten hennes her!) Foto: Birgit Fauske

Spisebordet i travertin er et av bruktkuppene i Miriams leilighet og har fått følge av nye stoler i valnøtt, Pavilion AV1, designet av norske Anderssen & Voll for &tradition. (Se mer av leiligheten hennes her!) Foto: Birgit Fauske

Med en helt egen nese for trender og tendenser, sikret OsloDeco-Miriam seg et misunnelsesverdig spisebord i travertin på bruktmarkedet allerede i 2018. Mørkt tre og speilblank krom står godt til beige eller sandfarget travertin.