Slik setter du sammen farger som passer hos deg

I denne vakre leiligheten har interiørakitekten Renate Alexandersen skapt en gjennomført, variert og unik fargepalett ved hjelp av kun to farger. Her er hennes beste tips til hvordan lager din egen drømmepalett.

Fargen i stuen heter Senses fra Jotun Lady, og står som en myk kontrast til den koboltblå sofaen og peisen. I taket henger lampen Taraxacum fra Flos.

Mange drømmer om å få en fargepalett i hjemmet sitt, der alt harmonerer og som får interiøret til å henge sammen. For de fleste av oss, er dette litt vanskelig. Følelsen du får etter å ha malt et rom i feil farge, eller at ingenting passer sammen etter malekosten har gjort sitt, er alt annet enn oppløftende. Med disse ekspertrådene blir det kanskje litt lettere å velge farger som passer sammen. 

Da interiørarkitekten Renate Alexandersen, fra studio Alex Ark, satte i gang oppussingen av denne fantastiske Frogner-leiligheten, lå det mye historie i veggene, og et stort potensial for å lage en unik fargepalett. Rommene lå på rekke og rad, de var fylt med originale elementer og detaljer – og hadde en takhøyde som de fleste bare drømmer om. Sammen med eierne kom hun fram til inspirasjonen som skapte et gjennomgående tema i leiligheten; Pudder og sigar.

Spisestuen er malt i fargen Jade fra Jotun Lady. Stol Coco i mørkegrå velur, fra Gubi. Liten pute Salon Mosaic Sand, fra ferm LIVING. Stor Pute Salon Flower Rose, fra ferm LIVING. Teppe Solid viskoseteppe Elephant Grey, fra Layered.

Den gjennomgående fargepaletten er basert på fargene blått og rosa i ulike nyanser.

1. Paletten ble til ved hjelp av to hovedfarger 

Jeg liker variasjon i palettene jeg lager, og jobber mye med at gamle ting skal passe sammen med det som er nytt og moderne. Det er viktig for meg at fargepaletten skal oppleves ryddig, selv om omgivelsene er rotete. I denne leiligheten går hele fargeskalaen i blått og rosa – i ulike nyanser. Jeg jobbet mye med å få det rosa og det blå til å henge sammen, der pudder representerte det feminine og myke, og sigar det mørke og maskuline. De antikke møblene og det mørke tregulvet er gjennomgående i leiligheten. Alle fargene kommer fra Jotun, og rosafargen på stuen heter Senses, mens spisestuen er malt i en lysere variant som heter Deco Pink. Kjøkkenet er malt i den lyse blåfargen som heter Jade, og gangen er malt i den mørke og støvete blåfargen, St Pauls Blue.

2. Rosa skaper en kontrast til maskulint interiør  

Dette er en klassisk leilighet med vakre detaljer, og i stuen står det en gammel peis i marmor med koboltblå og svarte detaljer som også var utgangspunktet for den blå fargeskalaen i paletten. Den koboltblå fargen er den sterkeste fargen i leiligheten, og rosa er en spennende og litt kontroversiell kontrast til det blå. Den fanger lyset i dette rommet på en spennende og lun måte. Det finnes et hav av ulike rosatoner og den fin sammen med et nedtonet og naturlig skandinavisk interiør, eller med mørkere kontraster som blått og svart. 

Spisestuen er malt i den lyse rosafargen Deco Pink fra Jotun Lady. Peisen er original og stolen Coco i mørkegrå velur, kommer fra Gubi.

Interiør og vegger i samme fargetone, skaper et helhetlig interiør, samtidig som den antikke dagsengen står som en fin kontrast til det moderne sidebordet Slit i messing, fra Hay. Keramikkvase Brügge, fra H. Skjalm P. Pute Art Deco gul, fra Christina Lundsteen.

På kjøkkenet henger lampen Stochastic fra Luceplan, som er en fin kontrast til det klassiske kjøkkenet. Veggene er malt i fargen Jade, mens gangen i bakgrunnen er malt i St. Pauls Blue. Servise Flora, fra Royal Copenhagen. Vase Colour XL, fra Hay.

Moderne detaljer mot klassiske elementer – og en nydelig fargepalett, gjør denne leiligheten unik og spennende. 

3. Jobb med varianter innenfor samme fargeskala
Hvis du vil at alt skal ha en rød tråd, ta utgangspunkt i møblene og innredningen du allerede har – eller har planer om å kjøpe. Hvilke tresorter har du? Er det noen og farger og materialer som går igjen? Finn to farger som passer til dette, og jobb med varianter og valører innenfor disse tonene. Det kan ikke bli feil! Nøkkelen til en gjennomført fargeskala er gjentakelse.

4. Skap stemning med støvete fargetoner
Jeg liker ikke sure veggefarger, det vil si farger som er for klare og primærfarger. Jeg liker best å jobbe med toner som har noe svart og hvitt i seg. Jeg jobber med nyanser og gjentakelse. Akkurat nå er jeg veldig glad i aubergine, dyp rødt og ulike nyanser av den.

Leilighetens to soverom, har tapeter i fargetoner som passer til resten av leiligheten.

Lampen IC T1 High i messing, fra Flos, står som en moderne kontrast til antikke møbler i gangen. Fargen på veggen heter St Pauls Blue, og passer fint til messing, marmor og varme toner som rosa og augergine.

5. Fargetips til grå vegger
Mange ønsker mer farge mot gråmalte vegger. Harde og skarpe farger, er ikke så fint sammen grått. Det er ikke alltid det skal så mye farge til, men finn én myk farge du liker og jobb med ulike nyanser av den.

6. Ikke alle farger passer i alle rom
Hvis ikke gangen har dagslys, så bør den ikke males så mørk. Soverommet tåler litt tyngre farger, noe som kan skape en lun og nydelig stemning. I stuen vi jeg nesten alltid anbefale noen lyse flater, og heller skape kontraster med mørke gardiner eller et integrert møbel fra gulv til tak.

7. Aldri si aldri
Det er vanskelig å gi bastante råd, og det er ingen regel uten unntak. Jeg er opptatt av konseptet, og så lenge fargeskalaen er gjennomtenkt og gjennomført, kan det være veldig spennende med utfordrende fargebruk.

 alexark.no