OsloDeco-Miriams beste tips til å bo bra på liten plass

Når man velger livet i byen, hvor god kaffe og croissanter aldri er mer enn fem minutter unna, og hverdagen kan leves helt uten bil og snømåking, må man ofte forsake noen kvadratmetre i eget hjem. Men lite kan også være flott. Her bor OsloDeco-Miriam, og dette er hennes beste tips!

Vinduskarmene er malt i høyblank hvit maling, for å reflektere lyset. SHAGGY ULLTEPPE KREMHVITT, FRA LAYERED. Sidebord Androgyne, fra Menu. Bordlampe Gravity, fra Gubi. Den gamle Ikea-sofaen står på listen over ting Miriam ønsker å bytte ut. 

Fokus på fine materialer. Lampe Gravity, med sokkel i marmor og skjerm i grovt lerretsstekstil, fra Gubi. Zebramønstret pute i ull, fra Artek. Plakat, The Line 01 fra Hein Studio. Og print av den norske kunstneren Danny Larsen.

Miriam bor på St.Hanshaugen, i Egebergslottet, med mannen Odd Martin og sønnen Sylvester i en treroms på 60 kvadratmeter. Leiligheten de kjøpte for et par år siden har fått gjennomgå en stor forandring – vegger ble revet, dører flyttet og bad og kjøkken er renovert. Leiligheten er i dag en lysere, mer åpen og mer gjennomført. Her er hennes beste tips.

1. Gjør leiligheten større med ny planløsning
– Ofte kan små endringer i planløsningen ha stor effekt, andre ganger må det mer drastiske grep til. Da vi kjøpte denne leiligheten bestod den av flere små separate rom som vi slo sammen. Vi ønsket oss et så stort oppholdsrom som mulig, med åpen kjøkkenløsning og masse dagslys. Ved å fjerne vegger, gjøre døråpninger større, og sette inn store vinduer i noen vegger, fikk vi en mye luftigere leilighet. Stuerommet – hvor vi oppholder oss mest i våken tilstand – ble totalt forandret. Nå bader det i naturlig lys fra flere kanter, og det oppleves som om det er minst dobbelt så stort.

2. Lyset er hellig!
– Dagslys gjør ikke bare rom vakrere og visuelt større, men også humøret bedre! Derfor bør man også ta hensyn til lyset når man innreder – spesielt i små leiligheter! Det er mye man kan gjøre for å «hjelpe» lyset innover i rommet: Male vinduskarmer i høyblank hvit maling. Ha lyse farger på veggene. Innrede med speil. Henge gardiner slik at de ikke henger foran, men på siden av vinduet. Og: Ikke plassere store skap eller hyller i nærheten av vinduene! Store klesskap kan stjele masse dagslys. Tenk over om du kan bytte ut skapet med en lavere kommode, og heller plassere høye skap et annet sted i boligen, hvor ikke det hindrer lysinfallet.

3. Tenk nytt om oppbevaringen
– Om du ikke liker følelsen av å drukne i ting, må du ha nok oppbevaringsplass! Man har hørt det før, men det er jo så sant. Jeg synes at det kan bli rotete med masse skap og kommoder over alt, og har erfart at det er bedre å samle oppbevaringen. Vi har plassert nesten alt av oppbevaring samme sted, i den en mørkeste delen av leiligheten. En hel vegg i hovedrommet er dekket med skap fra gulv til tak, og rommer to klesskap, kjøleskap og spiskammers i én og samme rekke. Fordelen med å bo på liten plass, er jo at det er korte avstander, og man kan enkelt tenke nytt om hvor man oppbevarer ting. Klesskapet trenger ikke være på soverommet, bokhylla kan være på kjøkkenet, og håndklærne kan fint være et annet sted enn på badet.

Tørkede blomster i vasen Nuage fra Vitra. 

Flere steder i leiligheten henger speil – som dekor og for å reflektere lyset. På veggen over skjenken henger veggspeilet 124, designet av Daniel Rybakken for Artek. Over sofaen henger et lite, rundt speil Walls 50, fra House Doctor. SHAGGY ULLTEPPE KREMHVITT, FRA LAYERED.

En gammel, gustaviansk skjenk er utstillingsplass til glassvaser med tørkede blomster, glasskulen Deco Ball fra Broste og platespiller. På veggen henger veggspeilet 124, designet av Daniel Rybakken for Artek. 

Ved sofaen henger ny kunst i gamle rammer i flemmebjerk. Plakat, The Line 01 fra Hein Studio. Print, Pondering troll, av den norske kunstneren Danny Larsen. Zebramønstret pute i ull, fra Artek.

4. Gjør det gjennomført med farger
– Velg deg ut en eller flere farger (og materialer) som du liker godt – og gjenta det så mye du vil, gjerne i alle rom. Det skaper fin flyt, harmoni og helhet. Jeg elsker grønt, og har valgt å la nyanser av grønt gå igjen i hele leiligheten. Personlig lever jeg veldig godt med mine grønne vegger og kan anbefale det! Det er en harmonisk, varm, beroligende og frodig farge … og den funker til alt! Jeg lot meg inspirere av en nydelig grønnfarge i Gubi sin butikk i København, dro til malebutikken (St.Hanshaugen Farvehandel) og fikk hjelp til å blande frem en varm og lett grønnfarge. Vi har den samme grønnfargen i taket på soverommet. Og en litt mørkere variant på badet, og en litt lysere i gangen.

5. Fordel pengene ujevnt
– Selv om man har begrenset budsjett og et lite hjem, kan det selvfølgelig gjøres flott, varig og voksent! Da er det lurt å fordele pengene ujevnt. Det ser ofte bedre med kombinasjon av billig og dyrt, enn med halvbillige løsninger overalt. Går du for noen superbillige løsninger, som bruktkupp og hjemmesnekret, kan du kanskje legge mer penger i noen objekter, møbler eller lamper som kan løfte helheten. Her hos oss finner du loppiskupp, arvegods, hjemmesnekra hyller, auksjonsskatter og nye designmøbler i skjønn forening.

6. Gode materialer
– En liten leilighet føles flottere og mer innholdsrik med fine materialer. Stein, marmor, treverk, velur og grovere ulltekstiler er eksempler på rike materialer som oser av kvalitet og som gjør mye ut av seg. Selv om vi har ganske få møbler, kjennes det varmt og hjemmekoselig ut, takket være de fine materialene.

På en arvet kommode i mørkt tre står bilder i rammer, en gammel vase og 60-tallsbordlampen Gatto Piccolo, fra Flos. 

Et stort soverom ble revet, og erstattet med et mindre rom, med gamle vinduer i veggene. Rommet fungerer som gjesterom og kontor. Velurgardiner Military Grey, fra Gotain. Sidebord med marmorsokkel, Lato L8 og L9, fra &tradition. 

På travertinspisebordet hos Miriam (deleier i OsloDeco) står vasen Colour fra Hay og en gammel kinesisk keramikkvase. Stol i valnøtt, Pavilion AV1, fra &tradition. Lampe, Semi Pendant, fra Gubi. (Se mer av leiligheten hennes her!) Foto: Birgit Fauske

Spisebordet i travertin er et av bruktkuppene i Miriams leilighet og har fått følge av nye stoler i valnøtt, Pavilion AV1, designet av norske Anderssen & Voll for &tradition. (Se mer av leiligheten hennes her!) Foto: Birgit Fauske

7. Skap delvis åpne rom med glassvegger
– Dører og vegger i glass er blitt et mye brukt grep i leiligheter de siste årene. Det er en genial måte å utnytte lyset på – og det skaper åpenhet og oversikt. Et soverom, barnerom, hjemmekontor eller gjesterom er typiske rom som gjerne kan ha en vegg med vindu, der man kan velge å lage en privat sone, og som kan åpnes opp når det ikke er i bruk. Vårt innglassede gjesterom har gardiner på innsiden som kan trekkes for når man ønsker det. Mannen min har bygget rommet selv, og satt inn gamle vinduer fra Finn.no, som har hatt et tidligere liv i en i en villa fra 20-tallet.

8. Krik & krok
– I en liten leilighet er hver eneste lille krok verdifull plass. Har du en rar vinkel eller et hjørne som ikke kommer til nytte? Prøv å se om det er muligheter for oppbevaring. Vi hadde en liten nisje mellom skapet og en vegg-stump vi ikke fikk fjernet på kjøkkenet, som viste seg å passe perfekt til smale hyller med fast plass til kaffekvern og kaffekannen.

9. Skreddersøm
– Når man vil utnytte hver eneste lille centimeter er det fint med plassbygde løsninger. Og med på kjøpet får man også renere linjer og et ryddigere uttrykk. Om man har penger til det, kan man få møbelsnekkere til å lage kjøkken og garderobeskap, eller man kan snekre noe helt selv – det er kanskje lettere enn du tror! Vi gikk for en mellomløsning – innmaten i skapene er Ikea-stammer, og skapdørene laget vi selv, slik at de gikk helt opp til taket, og fylte veggen helt ut til begge sider. Vi malte dørene i samme farge som veggene, slik skapene går mer i ett med rommet.

10. Personlighet!
– Har man liten plass er det lurt å ha få ting. Men man må ikke rydde seg selv helt bort! Personlige gjenstander, fine vaser, minner, bilder og kunst er superviktig for å gjøre et hjem hyggelig og personlig. Jeg skal henge opp enda flere bilder på veggene fremover!

En hel vegg er dekket med skap, og gir massevis av oppbevaringsplass. Innmaten er fra Ikea, og dørene, som strekker seg helt til taket er laget i MDF-plater og malt i samme farge som de øvrige veggene. Sidebord med marmorsokkel, Lato L8 og L9, fra &tradition. 

Som kontrast til det grønne og myke uttrykket ellers i leiligheten, er kjøkkenet preget av røffere uttrykk og kledd i  stål. Frontene er fra Ikea, håndtakene fra en beslagsforhandler, og benkeplaten er bestilt på mål for å passe inn i de vanskelige vinklene, fra benkeplaten.no. Fine redskaper i stål får stå fremme. Salatklype Kitchen Tong, sitronpresse Italian Lemon Squeezer, fra Hay. 

Kjøkkenøyen skaper skille mellom kjøkkenet og stuen og er malt i samme fargene som veggene. På sikt skal den midlertidige benkeplaten byttes ut med en i stein. 

Armaturen Elio er fra Dornbracht. Benkeplaten med vask er bestilt på mål for å passe inn i de vanskelige vinklene, fra benkeplaten.no. På hyllen får favorittglass og -kopper  stå fremme: Ripple Long Drink, fra Ferm Living. Musselmalet termokopp, fra Royal Copenhagen. 

Badet er nyrenovert, men har et gammelt preg. Quintessenza-fliser fra Fagflis er lagt i et vertikalt mønster to meter opp på veggen, med hvite fuger. Øvre del av veggen og taket er malt grønt. En liten, hjemmesnekret hylle løper rundt hele badet, og er oppbevaring for favorittproduktene. Benkeplaten er i Calacatta Terrazzo kjøpt hos Ellingard Collection, skapene er kjøkkenskap fra Ikea, vasken er i emalje, fra Alape. Vegglampen er fra Sammode Lighting.