Er du i gang med jakten på din perfekte sofa-match? Her noen tips som peker deg i riktig retning.
Sofaen er det myke midtpunktet i enhver stue. Den skal fungere til sin bruk, passe inn i omgivelsene, og aller helst vare lenge. Samme sofa er ikke riktig for alle. Her er noe å tenke på for å møte dine behov.
PS! Vi kan bestille alle sofaer fra alle merkene vi fører. Om du vil ha personlig veiledning, kan du sende oss en mail til hello@oslodeco.no.
1. Hvilken jobb skal sofaen gjøre? Tenk på hvordan den skal brukes – og vær ærlig med deg selv. Skal den bare brukes til «pent», når man har gjester, sitter fint og det serveres et forsiktig glass bobler? Eller er det en hverdagssofa som skal brukes til alt fra tv-titting, rødvinskos, til kveldsmat og kakao? Er det bare voksne som skal sitte i den, eller også småbarn og kjæledyr? Og kanskje du liker å jobbe i sofaen, med PC-en i fanget, eller elsker å sove på sofaen?
Vi lever alle litt ulike liv – og har ulike behov for en sofa. Hverdagen og personligheten din bør være med å bestemme hvilken type sofa og tekstil du skal velge.
2. Vær åpen for tekstiler En sofa kan få veldig ulike uttrykk, etter hvilket tekstil man velger. Alle sofaene våre kan bestilles i et stort utvalg tekstiler, og det er veldig mye fint å velge i – også blant de fornuftige og slitesterke alternativene.
Prøv å vær åpen og utforskende med tanke på fargenyanser og teksturer – så er det større sjanse for å finne en sofa som føles personlig, og som du virkelig elsker. En stilren og enkel sofa (som Mags eller Develius) kan gjøres veldig spennende, elegant, klassisk, eksklusiv, gøy eller spesiell når den blir kledd i det riktige tekstilet! Tips! Man kan fort bli litt matt og rådvill når det er for mange valg. Vi veileder deg gjerne og kan komme med noen forslag som passer til dine behov. Send mail til hello@oslodeco.no
Offset sofa fra Menu i gulbrunt bouclétesktil. Varme tekstilfarger harmonerer fint med både mørkt og lyst treverk.
Hallingdal (her på Mags Sofa) er et norskprodusert ulltekstil som er et populært valg i norske hjem. Tekstilet er en miks av de to naturlige materialene ull og viskose, og har svært høy slitestyrke og naturlige flekkavvisende egenskaper. Fargen på Hallingdal holder også godt i solen.
3. Naturlige valg Ulike typer fibre har ulike egenskaper. Det er mange fine og slitesterke syntetiske tekstiler, men vi anbefaler gjerne tekstiler med mye naturlige fibre – som bomull, lin, ull og skinn – på grunn av alle de gode egenskapene. Ull har for eksempel naturlig impregnering og føles lunt og godt mot kroppen. Skinn er veldig slitesterkt og får en vakker patina over tid. En hverdagssofa som skal tåle mye, kan med fordel ha et tekstil med mye ull. Populære ulltekstiler hos oss hos oss er Rewool, Hallingdal og Atlas.
4. Farge og tekstur Mange er allerede bevisste på at type fibre i tekstilet har mye å si for flekker, men like viktig er fargen og teksturen. Om du vil ha et tekstil som kamuflerer flekker, bør du velge mørkere farger – gjerne med litt spill og variasjon i veven – og mye tekstur.
5. Avtagbart trekk Om du får flekker, kan en møbelrensemaskin i de fleste tilfeller gjøre sofaen fin igjen. Men mange får mye lavere skuldre av å vite at sofatrekket kan tas av for rens eller byttes ved behov. Flere av sofaene våre har avtagbart trekk, for eksempel Offset fra Menu, Arbour fra Hay og Fly fra &tradition, samt flere sofaer fra Gubi.
Arbour Sofa i svart skinn, Nevada. Skinn/Lær (Eks. Nevada, Nuance, Ultra, og vokset lær Dakar) er et slitesterkt alternativ som er lett å holde rent, og som holder lenge. Over tid får skinnet en fin patina som gjør møbelet enda vakrere
Develius Sofa i tekstilet Karakorum - et såkalt bouclé-tekstil med mye tekstur - som er en miks av naturfibrene ull, viskose og bomull.
6. Husk helheten Husk at sofaen ikke skal stå alene, men inngå i en helhet. Om du vil at sofaen skal harmonere med stuen, er et enkelt triks å gjenta en stil, en farge eller et materiale som allerede finnes i rommet. Man kan også spille på kontraster, og la sofaen bryte litt med omgivelsene. Det viktigste er at du husker på at sofaen skal være en del av interiøret.
Tips! Du kan gjerne sende oss et bilde av stuen din, så kan vi komme med forslag til sofaer som passer.
Sofaen Eave fra Menu har store moduler som du kan sette sammen på ulike måter.
Quilton sofa er en ny sofa med moderne uttrykk som passer godt til fargede tekstiler. Her i ulltekstilet Fiord, i den oransje fargen 442.
7. Tenk på rommets størrelse Hvor stor stuen er, påvirker ikke bare hvor mange moduler du får plass til, men kan også gi føringer for hvilken sofamodell du bør velge. Man bør være litt forsiktig med store og voluminøse sofaer i små rom. Store rom trenger gjerne møbler med litt større volum. I mindre rom kan det være fint med en sofa med ben, som gir et luftigere og mindre dominerende uttrykk. I større rom kan en sofa med store moduler skape tyngde og tydeligere soneinndeling.
8. Ut på gulvet Har du tenkt på at sofaen ikke trenger ikke stå inntil en vegg? Å plassere sofaen fritt i rommet kan være spesielt fint i store, åpne stuerom. Da fungerer sofaen som en naturlig romdeler, og skaper en lun sofasone. Og kanskje det er den beste plasseringen i forhold til vinduer med utsikt, peisen eller TV-en?
Dersom sofaen skal stå midt i rommet er det best at ryggen ikke er så høy, slik at man bevarer den visuelle flyten i rommet. Det er også fint om sofaen også har en pen bakside. Sofaene Arbour og Silhouette fra Hay og Fly fra &tradition er eksempler på sofaer med fin bakside.
Tips! Det er fint å plassere en skjenk eller lav benk bak sofaen, om ryggen til sofaen føles dominerende og lukket.
Sofaen Fly fra &tradition har trespiler i ryggen, og egner seg godt til å stå midt i rommet.
Rico sofa fra Ferm Living er også fin å plassere midt i rommet. Lampen Post og bøker er fint plassert på en lav benk bak sofaen.
9. Husk puter til dype sofaer Et dypt sete er deilig å ligge i og å krype oppi, men krever gjerne ekstra puter i ryggen når man skal sitte «vanlig» i den, og for dem med kortere ben. Om du har en dyp sofa, er det fint å supplere med noen puter med god støtte. Mange sofamodeller har puter i samme serie, som ofte gir bedre støtte enn vanlige pynteputer og som passer perfekt i tekstil og form.
Tips! Velg noen sofaputer i samme tekstil som sofaen for et ryddigere uttrykk.
10. Armlenene er en viktig detalj Høye eller lave: Høyt armlene er med å lukke og definere sofasonen tydeligere , og gjør seg godt som en koselig krok å sitte i. Lavt armlene holder flyten mer åpen, og er en god nakkestøtte om man ligger og leser på sofaen.
Brede eller smale: Brede armlener er flott og gir visuell tyngde til sofaen, smale armlener gjør at sofaen ikke er bredere enn nødvendig, og er smart å velge om du har knapt med plass og vil ha mye sitteplass som mulig.
11. Alternativer til hjørnesofa Hjørnesofa eller sofa med sjeselong er det mest vanlige i de norske hjem – og fungerer ofte veldig bra. Men det finnes andre alternativer som fungerer like bra, om du har lyst til å tenke litt annerledes. To mindre sofaer (to- eller tresetere) kan være et godt alternativ til en stor hjørnesofa, og er mer fleksibelt hvis du liker å ommøblere. De kan stå rett mot hverandre, eller i vinkel, slik at de danner et hjørne. Man kan også velge å ha en stor puff som man kan flytte litt rundt på, i stedet for sjeselong.
To sofaer mot hverandre skaper en sosial sofasone og gir rommet fin symmetri. Her er to Offset sofaer med avtagbart trekk, sammen med sofabordet i svart marmor, Plinth.
En eller to store puffer som du kan flytte rundt på gir deg variert funksjon. Velg gjerne et annet tekstil på puffen for et mer variert uttrykk. Her er Quilton sofa og puff.
12. Lag en modell Er du litt usikker på størrelsen? Bruk maskeringstape på gulvet, bruk utklipp av gråpapir eller bygg en modell i pappesker for få bedre forståelse av hvordan sofaen vil se ut i rommet.
Tips! Alle sider man skal gå inntil sofaen bør ha minst ca. 0,5 meter klaring.
13. Hvordan er adkomsten? Bor du i leilighet med smal trappeoppgang, eller i hus med dobbel terrassedør? Husk å ta med adkomsten i beregningen! Om det er veldig vanskelig å komme til, kan det være lurt å velge en flatpakket eller modulbasert sofa. Can-sofaen fra Hay, for eksempel, kommer flatpakket og er lett å pakke opp og ned.
14. Følg hjertet! Det finnes åpenbart mange regler og tips du kan følge for å finne den riktige sofaen. Men om du kommer over en sofa eller et tekstil du virkelig forelsker deg i, så er det kanskje din perfekte match uansett – selv om den bryter noen regler.
Vi hjelper deg! Vil du prøvesitte en sofa, se på tekstiler eller få litt veiledning? Vi kan tipse om passende sofamodeller, fine tekstiler og modulkombinasjoner som passer i din stue. Send oss bilder av stuen din og noen ord om hva du ønsker deg til hello@oslodeco.no, så hjelper vi deg videre.